Peste 15.000 de "boboci" la cea mai mare universitate din ţară, de la Cluj

Peste 15.000 de "boboci" la cea mai mare universitate din ţară, de la Cluj

Universitatea Babeș Bolyai (UBB) Cluj-Napoca începe noul an academic cu peste 240 de programe de licenţă şi 290 de master în limbile română, maghiară, germană, engleză şi franceză.

"Suntem datori să convingem societatea că fără educaţie ne dezumanizăm şi coborâm în regnul animal sau mai rău, în regnul vegetal. Ne doare când vedem părinţii îndemnândându-şi copiii să plece la studii departe de ţară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-şi elevii de liceu să-şi ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităţilor străine ademenindu-ne cei mai buni elevi şi studenţi.

Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care rătăcesc şi nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale de acasă. Datoria noastră este aceea de a face şcoală bună în România şi de a-i învăţa pe tineri că "locul românilor este în România", conform îndemnului de odinioară de la Radio Europa Liberă", a spus rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, în discursul de început de an universitar. 

Rectorul UBB, universitate care este, cu cei peste 40.000 de studenţi, cea mai mare din ţară, a amintit şi de condiţiile necesare pentru ca mediul universitar să poată avea succes în încercarea lor de a-i convinge pe tineri să studieze în ţara lor.

"Evident, această datorie nu se poate pune în practică fără crearea condiţiilor necesare bunei instruiri a acestor tineri în România. În van ne vom strădui dacă şcoala merge înapoi, dacă cercetarea va primi ca şi până acum doar fracţiuni infime din buget şi dacă unele universităţi vor continua să acorde diplome fără acoperire. Nu putem pleda pentru calitate şi pentru rămânere în ţară dacă nu ştim să ne purtăm cum trebuie", a afirmat Pop.

În acest an universitar, UBB are 242 programe de licență, dintre care 147 în limba română; 70 în maghiară; 10 în germană; 14 în engleză şi 1 în franceză. Există două programe noi la nivel licență: management și audit de mediu, la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului; studii de securitate, la Facultatea de Istorie și Filosofie. Universitatea oferă și 299 programe de master, dintre care 190 în limba română, 49 în maghiară, 46 în engleză, 7 în germană, 6 în franceză, 1 program în italiană.

Există cinci programe noi de master: sisteme informatice avansate: modelare, proiectare, dezvoltare (în germană și engleză), la Facultatea de Matematică și Informatică; management curricular, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației; asistență socială și economie socială, la facultatea de Sociologie și Asistență Socială; arte digitale interactive în limba engleză, la Facultatea de Teatru și Televiziune; muzică bisericească în limba maghiară, la Facultatea de Teologie Reformată. 

Universitatea are înmatriculați, pentru acest an, în primul an de studiu, 15.330 de studenți. Corpul profesoral numără 1.485 de cadre didactice: 223 de profesori, 444 de conferențiari, 666 de lectori și 152 de asistenți.

Comenteaza