Petiţie pentru deschiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor primare. Edilul Clujului, tranşant: "Orice pas spre iberalizare ne-ar duce la carantintă"

Petiţie pentru deschiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor primare. Edilul Clujului, tranşant: "Orice pas spre iberalizare ne-ar duce la carantintă"

Peste 3.000 de persoane au semnat o petiţie prin care se cere deschiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor primare în România. Edilul Emil Boc a comentat situaţia la Cluj-Napoca. 

"Activitatea educationala online nu este eficienta pentru copii de cresa, gradinita si scoala primara.
Structurile educationale asigura normele de igiena si preventie necesare in contextul pandemic. In cazul aparitiei unui focar acesta poate fi izolat prin inchiderea unei clase, eventual al unei scoli/gradinite/crese, dar nu este necesara inchiderea tuturor structurilor de invatamant din localitate. Copii atat de mici au nevoie de ajutorul unui adult pentru participarea la activitatea online. Parintii isi risca locurile de munca pentru a ramane alaturi de copii pe perioada predarii online, ori cauta alternative care contribuie la raspandirea virusului (bunici, bone, after-school etc). Prin lasarea creselor/gradinitelor/scolilor primare fara nici un caz de Covid-19 deschise, se motiveaza familiile copiilor in sensul unui comportament responsabil in vederea respectarii masurilor de preventie a raspandirii virusului. Majoritatea tarilor europene pastreaza deschise cresele, gradinitele si scolile primare caci nu sunt surse de raspandire a virusului iar copii atat de mici nu sunt in pericol", se arată în petiţia online. 

"Regimul de compentenţă pentru închiderea şcolilor – Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Cel pentru creşe - Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. La nivel local nu am închis creşele, pe baza analizei făcute cu factorii decizionali şi cu consultarea părinţilor. În privinţa şcolilor, a fost luată decizia de închidere pentru 14 zile, săptămâna asta urmează să fie reanalizată. Din datele şi comunicările pe care le am, nu se are în vedere redeschiderea. Orice pas spre iberalizare ne-ar duce la carantintă. Sunt solidar cu decizia Comiteteului Judeţean de a menţine situaţia într-un regim controlabil. Nu există un model unitar nici în România, nici în Europa. Ce pot să vă spun obiectiv, la o rată de infectare de 5.88%, este că DSP nu recomandă redeschiderea. Nu cred ca vreun politican trece peste vreo decizie medicală", a punctat Boc. 

Comenteaza