Piața meditațiilor la Cluj. Cât plătesc părinții pe ore suplimentare

Piața meditațiilor la Cluj. Cât plătesc părinții pe ore suplimentare

Metodele învechite de predare la clasă, materia stufoasă, presiunile părinţilor şi importanţa examenelor din clasele a VIII-a şi a XII-a au dezvoltat în România un sistem de învăţământ paralel, pe bani grei.

Un studiu al organizației Salvaţi Copiii de anul trecut arată că 40% dintre elevi fac ore suplimentare, pentru care părinții plătesc până la 2.000 de lei într-un an școlar, anunță știrileprotv. Meditațiile încep chiar din clasele primare. La nici o lună de la începutul anului şcolar, unii părinţi îşi trimit deja copiii la meditaţii.

La un centru de dezvoltare din Cluj-Napoca, o şedinţă de pregătire individuală costă 65 de lei. „Dacă frecvenţa e mai mare de două sau trei ori pe săptămână, scădem acest preţ. De asemenea, se pot face meditaţii în tandem sau grupuri de la 30 de lei. În plus oferim asistenţă pentru teme, 8-9 lei pe oră”, a declarat Teodora Crişan, managerul centrului de meditații.

La cele mai multe ore de meditaţii merg tinerii de la liceu, dintre care peste jumătate fac ore suplimentare. Când vine vorba despre costuri, bugetele anuale, raportate de participanţii la studiul citat sunt: peste 1.000 de lei pentru elevii din clasele I-IV, peste 2.000 de lei pentru elevii de gimnaziu, 

Bugetul pentru meditaţii la liceu este de peste 150 lei / săptămână, în medie. Acestea sunt preţuri valabile anul trecut. Sociologii spun că fenomenul este cauzat de lipsa de timp a părinţilor şi de calitatea slabă a predării în şcoală.

„În unele locuri există o modă: văd unii părinţi că alţii îşi dau la meditaţii copiii, vor să îşi dea şi ei. Există şi o nevoie pentru suplinirea cursurilor din mediul public. Vedem şi că structura învăţământului românesc e deficitară, că există schimbări de la an la an. Pentru că tot mai mulţi elevi dintre cei buni şi foarte buni vor să meargă în străinătate ca prima opţiune, aceste cursuri sunt necesare”, a explicat Ioan Hosu, sociolog al Universității Babeș-Bolyai.

Autorităţile nu au o estimare recentă a pieţei meditaţiilor, dar sistemul acesta paralel de învăţământ îi costă pe părinţi sute de milioane de euro anual, conform Comisiei Europene. Potrivit codului de etică al profesorilor, adoptat anul trecut, le este interzis să facă meditaţii contra-cost cu elevii pe care îi au la clasă.

Comenteaza