Platformă bazată pe roboți sociali pentru îngrijirea persoanelor în vârstă la domiciliu

Platformă bazată pe roboți sociali pentru îngrijirea persoanelor în vârstă la domiciliu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca coordonează un proiect european prin care va fi lansată o platformă bazată pe roboți sociali pentru administrarea îngrijirii și tratării persoanelor în vârstă la domiciliu, după externarea din spital.

Este vorba despre European Active Assisted Living, pe scurt H2HCare la care UTCN lucrează cu parteneri din Norvegia, Elveția și Olanda. Programul se desfășoară sub tutela programului cadru Horizon 2020 nși va fi implementat pe durata a 3 ani, până în martie 2023. Bugetul total este de 1,6 milioane de euro.Coordonator al proiectului este Tudor Cioara, cadru didactic al Facultății de Automatică și Calculatoare al UTCN.

H2HCare își propune să sprijine persoanele în vârstă cu insuficiență cardiacă în tranziția de la îngrijirea de urgență din spital la îngrijirea la domiciliu, dezvoltând un sistem de asistență digitală bazat pe roboți, pentru a-i ajuta să implementeze și să adere la tratamentul medicamentos și non-farmacologic (schimbarea stilului de viată) recomandat.

Utilizând roboți sociali, senzori IoT și tehnici de inteligență artificială, sistemul H2HCare va oferi următoarele funcționalități pentru utilizatorii finali: monitorizare precisă cu ajutorul dispozitivelor IoT a pacienților și urmărirea aderenței la tratament a acestora după externare pentru a preveni re-spitalizarea lor, sprijin pentru creșterea aderenței la tratamentul recomandat după externare prin asigurarea unei legături directe cu medicii, care să le permită oamenilor în vârstă să-și gestioneze eficient recuperarea acasă și evaluarea holistică a riscurilor de reinternare pentru fiecare pacient, precum și ajustarea nivelului de suport ce va fi oferit prin intermediul robotului social.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza