Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, doctor honoris causa la Cluj

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, doctor honoris causa la Cluj
Dean Spielmann, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, va primi joi titlul de doctor honoris causa (DHC) al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Prestigioasa distincţie îi va fi înmânată în cadrul unei ceremonii care va avea loc de la ora 15:00 în Aula Magna din clădirea centrală a UBB, iar laudatio-ul va fi prezentat de profesorul universitar Florin Streteanu.

Născut în 1962, Dean Spielmann este un avocat luxemburghez care şi-a început cariera în 1989, ca membru al baroului din Luxemburg.

Din 2004 a fost un judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, din 2011 a devenit președintele Secției a cincea Curții, iar în 2012 a fost ales vicepreședinte și, la scurt timp după aceea, președinte. Spielmann este, de asemenea, membru al Marelui Ducat al Luxemburgului și a deținut posturi academice la universitățile din Luxemburg, Nancy și Louvain.

El a prezidat Curtea în cazul Timoșenko vs Ucraina, când s-a decis în unanimitate că drepturile reclamantului la libertate și securitate au fost încălcate și că are dreptul la despăgubiri pentru detenția ilegală. 

Comenteaza