Pricopie: Vrem mai puţine materii la a XI-a şi a XII-a pentru ca elevii să se concentreze pe examene

Pricopie: Vrem mai puţine materii la a XI-a şi a XII-a pentru ca elevii să se concentreze pe examene
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, îşi doreşte ca numărul materiilor predate la clasele a XI-a şi a XII-a să scadă peste câţiva ani, iar elevii să poată opta, în funcţie de interesul lor, pentru un domeniu sau altul, în vederea examenului de bacalaureat şi a admiterii la facultate.

Pricopie a vorbit atât despre intenţiile pentru următorii ani, în privinţa învăţământului preuniversitar, ale Ministerului Educaţiei, dar şi despre bacalaureat şi finanţarea sistemului.

Unul dintre planurile ministrului este acela de reducere numărului de materii predate la clasele a XI-a şi a XII-a, demers pentru care, în opinia lui, sunt necesari trei-patru ani, conform mediafax.ro.

"Aş vrea să reuşim să facem acest lucru ca în clasa a XI-a şi a XII-a elevii să ai aibă un număr mai mic de materii şi să opteze în funcţie de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor şcolare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (... ) Trebuie reaşezate disciplinele. În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic", a declarat Pricopie, care a adăugat că "într-un stat normal, aşa se întâmplă".

Potrivit lui Pricopie, prin această măsură se va da posibilitatea elevilor să se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene. "Dacă la clasa a VIII-a, ai cărei elevi dau evaluarea, sunt două probe, trei cu cea pentru minorităţi, la bacalaureat numărul de probe este mult mai mare, pentru că avem şi probele eliminatorii", a mai spus el.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei spune că analizează oportunitatea creşterii numărului de zile de şcoală, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o săptămână de tipul "Săptămânii altfel", cu şapte zile înaintea începerii anului şcolar.

"Suntem printre ţările cu cel mai mic număr de zile de şcoală pe an. Eu nu voi schimba nimic pentru anul viitor, vom începe şcoala tot pe 15 septembrie, dar poate nu ar fi rău ca elevii care vor şi părinţii care vor să vină mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activităţi. Un fel de 'Şcoala altfel' înainte de 15 septembrie. Subliniez, însă, că anul şcolar 2015-2016 va începe aşa cum a fost prevăzut. O să vedem. Deocamdată, trebuie să folosim eficient cele 177 de zile de şcoală", a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că ponderea de 71 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a, promoţia 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una "decentă" şi că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen. În acelaşi context, Pricopie a spus că simulările pentru bacalaureat vor fi organizate şi în anul şcolar caree începe luni.

"Vom continua în 2014-2015 simulările. Anul trecut, s-au primit cu reticenţă, în special simulările la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic să vii şi să spui că faci o simulare cu trei luni înainte de examen. Lucrurile trebuie făcute cu seriozitate, cu un an înaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an înainte, trebuie să atragi atenţia elevului, familiei, că mai sunt 12 luni până la examen, trebuie să înţeleagă structura examenului, cum se desfăşoară, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte încântat de această simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logică în prezenţa unei simulări de clasa a XI-a, din analiza centralizată a datelor", afirmă Pricopie.

În privinţa finanţării sistemului de învăţământ, ministrul spune că rămân probleme, dar acestea vor fi rezolvate "gradual".

Remus Pricopie a dat ca exemple naveta profesorilor, care ar trebui finanţată în baza unor plafoane de kilometri, şi suma alocată prin programul "Bani de liceu", alocată elevilor din familii sărace, care, conform estimărilor, ar urma să crească, lunar, de la 180 de lei "spre 250 de lei".

Tot despre cadrele didactice, ministrul spune că acestea vor beneficia, din nou, de "programul 100 de euro". Suma va creşte însă la 150 de euro, care vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de cărţi sau participararea la programe de formare profesională, a precizat Pricopie.

Comenteaza