Profesorii își vor primi banii câștigați în instanță eșalonat, până în 2022

Profesorii își vor primi banii câștigați în instanță eșalonat, până în 2022
Comisia pentru educaţie din Camera Deputaţilor a avizat favorabil propunerea ca plăţile către profesorii din învăţământul preuniversitar privind drepturile salariale câştigate în instanţă să se facă eşalonat, începând de anul viitor. Banii vor fi plătiţi până în 2022.

Sumele din hotărârile judecătorești se vor achita 5% în 2018, în anul 2019 se plătește 10%, în anii 2020 și 2021 - câte 25%, iar în anul 2022 - 35% din valoarea titlului executoriu.
 
Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului prevede că plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţei.
 
"Începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Educației Naționale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ", prevede proiectul.
 
Ministerul Educației va aproba metodologia de calcul a acestora, prin ordin de ministru, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate de învățământ.

Proiectul de lege a fost iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, și vicepremierul Marcel Ciolacu. Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege este necesar "având în vedere întârzierile generate de asigurarea, prin bugetele locale, a plăţii acestor cheltuieli", scrie ziare.com.

Comenteaza