Profesorul de la UBB care cerea mită de la studenți a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Profesorul de la UBB care cerea mită de la studenți a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a UBB Cluj-Napoca, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. În plus, instanța i-a interzis să mai fie profesor 5 ani, după executarea pedepsei.

Rudolf Cristian a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii și i se interzice să mai fie profesor pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei, au decis magistrații Tribunalului Caraș-Severin, potrivit edupedu.ro.

Acesta a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce primea o șpagă de la studenții la master ca să îi treacă la examene. 

Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat pe Rudolf Cristian, profesor de „etică și integritate academică” de la extensia sa din Reșița, trimis în judecată de DNA, pe 23 martie 2023.

Fostul profesor a fost reținut inițial în 21 februarie, iar pe 17 martie procurorii DNA l-au trimis în judecată sub acuzația de luare de mită în formă continuată.

Potrivit DNA, lectorul ar fi pretins în perioada 11 – 16 februarie 2023 mită de la 25 de masteranzi. Acesta ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului și 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă. De asemenea, profesorul de etică și integritate academică pretindea 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

 

Comenteaza