Profesorul Gologan, despre BAC: Este învechit și nu verifică competențele unui elev de 18 ani. Nu se pune accentul pe descoperirea noului
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Mar 2024, 11:04
- Educaţie
- Ascultă știrea
Profesorul Radu Gologan spune despre examenul de Bacalaureat din România că este "oarecum învechit" și consideră că "modul de abordare al chestiunilor legate de verificarea copiilor la vârsta de 15 ani și la vârsta de 18 ani" ar trebui schimbat periodic.
„Bacalaureatul, așa cum este conceput la noi, este oarecum învechit și nu verifică competențele unui elev de 18 ani, care a trecut 12 ani prin școală. Nu verifică nici articularea unui tânăr la ceea ce este nou”, a declarat profesorul Radu Gologan, la TVR.
Despre modul în care ar putea fi regândit examenul de Bacalaureat profesorul Radu Gologan a spus că „va trebui să vedem cum se schimbă societatea, gândirea copiilor, adaptarea lor la nou și la învățământ, în așa fel încât să fim pregătiți la perioade foarte scurte să schimbăm verificarea copiilor la vârsta de 15 ani și la vârsta de 18 ani. Una e bacalaureatul din anul 2024 cu copiii pe care îi avem acum și sigur peste 10 ani vom avea copii care gândesc altfel și care trebuie testați altfel”, relatează Edupedu.ro.
Din păcate, la simulare, s-a văzut foarte clar că în momentul în care itemii de la matematică au făcut apel la ingeniozitatea copiilor, ei n-au fost rezolvați în cea mai mare parte, a adăugat Radu Gologan.
„La matematică s-a încetățenit ideea unui chenar, ideea unui sistem bazat pe lucruri stricte și idei puține din matematica pe care au învățat-o în școală. Nu se pune accentul pe descoperirea noului. Noului, în sensul în care putem vorbi despre un copil care poate să realizeze și poate să facă un comentariu inclusiv despre problema de matematică pe care o are în față. Deci nu, nu sunt mulțumit de cum arată subiectele la bacalaureat”, a mai spus prof. Radu Gologan.