Video Protest în fața Primăriei Cluj-Napoca. „ Scoateți lacătul de la curtea școlii!”

Protest în fața Primăriei Cluj-Napoca. „ Scoateți lacătul de la curtea școlii!”

Membri ai Comunităţii Declic, alături de mai mulţi copii, au participat, joi, la un protest inedit, jucând şotron şi volei şi sărind coarda în faţa Primăriei Cluj-Napoca, pentru a cere tuturor primarilor din ţară să deschidă curţile şcolilor pentru copii şi în perioada vacanţelor.

Potrivit unui comunicat de presă, Declic a organizat protestul la Cluj pentru a-l convinge astfel pe primarul Emil Boc, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, să pună subiectul pe ordinea de zi a următoarei întruniri a asociaţiei.

"În oraşe tot mai aglomerate, în care primarii aprobă blocuri peste blocuri, copiii au nevoie să facă mişcare în siguranţă, iar acum, în timpul vacanţei de vară, este cel mai bun moment ca ele să fie repuse la dispoziţia copiilor. Nu înţelegem de ce aceste spaţii trebuie să fie închise în afara orelor de curs, în timp ce copiii nu au unde să se joace", precizează, în comunicat menţionat, Anduţa Karetsou, reprezentant Declic.

La finalul acţiunii, reprezentanţii Declic i-au înmânat lui Emil Boc petiţia semnată de 10.000 de oameni care cer deschiderea curţilor şcolilor şi în perioadele de vacanţă, dar şi în în afara orelor de curs şi în weekend-uri.

Potrivit sursei citate, în urma acţiunii de protest, primarul Clujului şi-a luat angajamentul ca, la următoarea întrunire a Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, pe 15 august, să pună în dezbatere petiţia Declic.

Acţiunea de protest este parte a campaniei Declic "Scoateţi lacătul de la curtea şcolii", semnată de peste 10.000 de cetăţeni care cer ca toate curţile şcolilor din ţară să fie deschise sportului de masă, inclusiv în afara orelor de curs, în weekend-uri şi vacanţe Semnează petiția: Către: Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc

 

.

Boc cere deschiderea curţilor şcolilor. Directorii care nu vor, să fie demişi: "Voi face o listă publică a ruşinii!"


In urma cu doua saptamani, după o nouă scrisoare deschisă a societăţii civile, primarul Emil Boc a cerut public directorilor de şcoală să deschideă curţile instituţiilor de învăţământ pe perioada verii, aşa cum spune HCL-ul aprobat în urmă cu 12 ani. De asemnea, edilul cere şefilor ISJ ca, la evaluarea directorilor din toamnă, să-i demită pe cei ce nu respectă acest lucru.  "Voi avea o listă a ruşinii cu directorii care nu deschid curţile şcolilor, cu probe. Să se ştie cine joacă cu comunitate şi cine împotriva ei. Sunt plătiţi din bani publici", a punctat Boc. Edilul declara şi în anii trecuţi, însă fără succes, că directorii de școli care nu vor respecta Hotărârea de Consiliu Local vor fi demiși.

Amintim că, în anul 2009, a fost adoptată o Hotărâre de Consiliu Local în care scrie negru pe alb că elevii trebuie să aibă acces la terenurile de sport din școli și pe timpul vacanțelor și după orele de curs. Nici în prezent, nici Primăria Cluj-Napoca și nici Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu au reușit să se impună în fața directorilor de școli pentru a permite accesul elevilor în curtea școlii și după ore și în timpul vacanțelor. Există, se pare, doar 2 excepţii.

Comenteaza