Protest la o școală din Cluj. Părinții, nemulțumiți de faptul că elevii ar putea fi mutați într-o clădire nouă "Nu suntem marionete"

Protest la o școală din Cluj. Părinții, nemulțumiți de faptul că elevii ar putea fi mutați într-o clădire nouă
Numulțumiți că micuții din clasele primare ar putea fi mutați în alte structuri școlare, părinții elevilor unei școli de elită din centrul Clujului au protestat în fața instituției de învățământ.

Începând din anul școlar 2016-2017, clasele primare din cadrul unităţilor de învăţământ din centrul municipiului Cluj-Napoca ar putea fi mutate în structuri noi. Inițiativa aparține Ispectoratului Școlar Județean Cluj, care a găsit deja spațiile necesare pentru relocarea micuților. Pentru început, au intrat în proiect școli precum Șincai, Racoviță sau Coșbuc, în cazul primelor două instituții discuțiile fiind mai avansate.

"Noi ne dorim foarte tare să scoatem clasele 0-4 din liceele centrale şi să înfiinţăm nişte şcoli primare în clădiri separate. Avem în plan două pentru următorii doi ani, unde să fie numai copii între clasa pregătitoare şi clasa a patra", explica, în octombrie 2015, șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus. Tot atunci, inspectorul șef explica faptul că este vorba despre două clădiri centrale în care vor fi relocați micuții; una dintre ele se pare că este pe strada Horea, aparținând liceului "Ana Aslan", în timp ce locația celeilalte nu a fost încă precizată în mod oficial.

Deși inițiativa este prezentată de inspectorat ca având mai multe beneficii, părinții nu au primit prea bine vestea relocării. Spre exemplu, părinții micuților de la Liceul Șincai au protestat, marți, în fața instituției de învățământ: au vrut să intre în incinta școlii pentru a pune la punct strategia pe care o vor avea în fața conducerii liceului și a inspectoratului, dar s-au lovit de interdicții.

"Protest ad-hoc al părinților elevilor claselor primare de la Liceul Teoretic "Gheorghe Șincai" împotriva controversatei propuneri de mutare a claselor primare in alte locații! Desi, în momentul în care am intenționat să intrăm in curtea liceului, pentru a nu ingreuna traficul din centru, și așa sufocat, ni s-a comunicat că putem intra numai pe la intrarea secundară, cea de pe Str. Baba Novac, aici surpriza... porțile închise! Și uite asa am fost țintuiti în fața porților ferecate și păzite de doi agenți de poliție!", au scris aceștia pe Facebook. În final, oamenii s-au adunat în Bastionul Croitorilor, unde au reușit să pună pe hartie nelămuririle și nemulțumirile pe care le au și pe care doresc să le transmită direcțiunii instituției de învățământ. "Nu suntem marionete. Copiii nostri nu sunt valize să îi mutăm dintr-un loc în altul dupa bunul plac...", explică unul din părinți.

Totodată, consilierul local Ioan Bîldea a adresat o solicitare Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru a afla mai multe informații despre situația elevilor din clasele primare de la liceele Gheorghe Șincai și Emil Racoviță.

În cursul zilei de marți, reprezentanții ISJ Cluj nu au putut fi contactați de ZIUA de CLUJ pentru obținerea unui punct de vedere vizavi de situația școlilor.

 

Comenteaza