Prototip de Ventilator Mecanic de Urgențǎ, conceput și fabricat la Universitatea Tehnicǎ din Cluj-Napoca

Prototip de Ventilator Mecanic de Urgențǎ, conceput și fabricat la Universitatea Tehnicǎ din Cluj-Napoca

O echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea Construcții de Mașini, a realizat un prototip de Ventilator Mecanic de Urgență prin tehnologia 3D printing.

Echipa formată din profesori și studenți ai facultății a proiectat un ventilator mecanic de urgență destinat strict pentru situații de urgențǎ, cum este cazul pandemiei cauzatǎ de virusul COVID-19.

” Ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive, din spitalele din România. Am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetǎrii, am fost sunați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați sǎ demarǎm acest proiect”, a declarat decanul Facultății Construcții de Mașini, prof.dr.ing. Nicolae Bâlc, care a coordonat echipa.

Acest Ventilator Mecanic de Urgențǎ (V_Ro_Covid) se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț  și are acționarea mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat. Aparatul a fost testat și în prezent se pot controla și  regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație:

•    Frecvența respirațiilor, între 8 și 20 respirații pe minut (R/min); se poate selecta o valoare din 2 în 2;

•    Volumul de aer pompat în plǎmâni, între 200 și 800 ml, în funcție de greutatea pacientului; se poate selecta valoarea acestui parametru din 50 în 50;

•    raportul dintre timpii de inspirație / expirație (I/E), care în general este 1:2, dar poate fi selectat la una din valorile: 1/1, ½, 1/3 și ¼.

Prototipul ventilatorului V_Ro_Covid are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și are 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Are de asemenea programatǎ și o alarmǎ audio.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele Universitǎții Tehnice din Cluj-Napoca, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț. În această etapă, este necesarǎ o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎți prototipul și a-i crește funcționalitatea, prin adǎugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului.

Se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expirație, umidificator al aerului, etc. Toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea și în colaborare cu medicii ATI. Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consacrate ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de aceastǎ crizǎ majorǎ.

Costurile de concepție și fabricare ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de cǎtre Universitatea Tehnicǎ din Cluj-Napoca. Dezvoltǎrile ulterioare și fabricația de serie dupǎ omologarea ventilatorului V_Ro_Covid, se vor putea realiza fie în cadrul UTCN, fie pot fi transferate cǎtre o firmǎ industrialǎ, reprezentanții UTCN asigurând coordonarea de pregǎtire a fabricației de serie.

Comenteaza