Rectorul celei mai mari universităţi din ţară dezminte zvonurile: "Nu candidez"

Rectorul celei mai mari universităţi din ţară dezminte zvonurile: "Nu candidez"

Academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rector al UBB, anunţă că, în pofida zvonurilor care circulă în mediul academic, şi care au "determinat anumite reacții adverse, neprincipiale, mincinoase și chiar dăunătoare", nu candidează la nicio funcție de conducere politică.

Preşedintele Academiei Române spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că doreşte să anunțe public că nu a candidat și nu va candida "la vreo funcție de conducere politică în statul român", întrucât zvonul privind posibilitatea unei candidaturi "a determinat anumite reacții adverse, neprincipiale, mincinoase și chiar dăunătoare în raport cu mine și cu instituțiile în a căror activitate sunt implicat", respectiv Academia Română și Universitatea „Babeș-Bolyai”.

"În ultima vreme se vehiculează posibilitatea candidaturii mele pentru o funcție politică importantă în stat, fapt care îi bucură pe unii și îi întristează pe alții. Zvonul acesta a determinat anumite reacții adverse, neprincipiale, mincinoase și chiar dăunătoare în raport cu mine și cu instituțiile în a căror activitate sunt implicat. În speță, este vorba despre Academia Română și Universitatea „Babeș-Bolyai”. În consecință, deși nu mă simt deloc obligat să-mi motivez conduita cetățenească, doresc să anunț public că nu am candidat și nu voi candida la vreo funcție de conducere politică în statul român. Cine mă cunoaște îndeaproape știe că nu am acceptat niciodată o asemenea funcție – deși mi s-au oferit de multe ori astfel de prilejuri – dintr-un motiv foarte simplu: principiul meu fundamental în viață este activitatea profesională serioasă, pusă în serviciul specialității pentru care m-am pregătit. Iar în cadrul instituțiilor de profil, am acceptat să ocup funcții înalte de conducere numai în măsura în care acestea au fost rezultatul alegerii de către egalii mei, de către studenți etc. și nu m-au îndepărtat de studenții mei și de cercetare. Prin urmare, toată viața mi-am ținut lecțiile cu elevii și cu studenții și am făcut tentative de reconstituire a vieții oamenilor care au trăit în trecut. Am convingerea că, dacă toți românii ar face de-a lungul vieții ceea ce știu mai bine în funcție de pregătirea lor, ne-ar merge mult mai bine tuturor și, implicit, i-ar merge mai bine țării. Nădăjduiesc ca, ajutat în continuare de Consiliul de Administrație și de Senatul Universității „Babeș-Bolyai”, să-mi închei cu bine, peste câteva luni, mandatul de rector și să mă pot concentra, alături de colegii mei, în buna funcționare a celei mai importante instituții de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare și creație din țară – Academia Română", a scris academicianul Ioan Aurel Pop, pe Facebook.

Comenteaza