Rectorul Universității Tehnice Cluj: "E greu să ținem tinerii în instituție, cu salariile pe care le au în IT"

Rectorul Universității Tehnice Cluj:
Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Ţopa, semnalează o problemă care va trebui rezolvată: cea a cadrelor didactice, mai ales din zona tehnologiei informației (IT).

Sistemul de învăţământ superior tehnic ar putea fi regândit, sunt de părere rectorii instituţiilor de învăţământ membre ale Alianţei Române a Universităţilor Tehnice. Potrivit acestora, o astfel de măsură ar putea fi luată numai în urma unei dezbateri largi.

Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Vasile Ţopa (foto centru), a semnalat că o problemă care va trebui rezolvată este cea a cadrelor didactice, mai ales din zona IT. "Vom rezolva problema inginerilor, dar mă tem că nu ştiu cum vom rezolva problema cadrelor didactice. Sunt zone în care deja suntem sub o presiune uriaşă în a asigura resursa umană.

Este din ce în ce mai greu să-i păstrăm pe aceşti tineri care lucrează în sistemul de învăţământ, cu salariile pe care le au. Sigur că ei sunt atraşi de tot ceea ce înseamnă salarizare în această zonă. Aici ar trebui să solicităm factorilor de decizie găsirea unor soluţii, altfel vom intra într-un colaps ", a declarat rectorul.

Rectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, Dan Caşcaval, a spus că nu este vorba numai despre lipsa cadrelor didactice, ci şi despre faptul că firmele cer un număr tot mai mare de studenţi.

"Vrem să regândim profund, nu doar noi, între noi universităţile, ci şi împreună cu societatea, angajatorii, studenţii care este cel mai bun sistem, care este cel mai bun model pentru învăţământul tehnic din România.

Există mai multe variante: de a merge pe o formulă de trei ani (licenţă) plus doi ani (masterat), trei ani şi jumătate (licenţă) plus un an şi jumătate (masterat). Cu diplomă de inginer după masterat, practic la finalul celor cinci ani (licenţă plus masterat) aşa cum se întâmplă în Italia, Franţa, Germania în acest moment.

Sau o formulă intermediară care este lansată acum de unii dintre colegi care nu vin din ARUT: de patru ani (licenţă) plus un an (masterat) formula care este mai forţată, aş zice, dar trebuie să vedem care sunt implicaţiile nu doar în acest moment, ci şi pentru următorii ani, în condiţiile în care numărul de absolvenţi de învăţământ cu bacalaureat va scădea", a declarat rectorul Universității Politehnica București (UPB), Mihnea Costoiu.

El a spus că cerinţele angajatorilor referitoare la pregătirea studenţilor sunt în creștere. "Cerinţa angajatorului este mai mare din punctul de vedere al calităţii. Ei nu mai vor absolvenţi care să nu fie bine pregătiţi, ci pe care să îi pregătim complet într-un ciclu de trei plus doi sau trei şi jumătate plus un an şi jumătate, o formulă pe care mai trebuie să o discutăm între noi, pentru armonizare.

În acest moment avem încă discuţii între noi şi vom mai avea", a afirmat rectorul UPB. Costoiu a arătat că va trebui să se realizeze armonizarea cu ceea ce se întâmplă în ţările din Uniunea Europeană.

Comenteaza