România, printre ţările UE în care s-au raportat dificultăţi în achitarea costurilor pentru educaţie

România, printre ţările UE în care s-au raportat dificultăţi în achitarea costurilor pentru educaţie
Potrivit datelor Eurostat, în 15 state membre ale Uniunii Europene, cel puţin una din două gospodării a raportat, în 2016, dificultăţi în achitarea costurilor pentru educaţia oficială, în special în Grecia, Cipru, România şi Croaţia.

În contrast, în restul de 13 state membre cel puţin jumătate dintre gospodării au putut plăti cu uşurinţă pentru educaţia oficială, mai ales în Finlanda (87%), Germania şi Suedia (ambele cu 85%).

În 2016, majoritatea (59%) gospodăriilor din UE au putut plăti costurile legate de educaţia formală destul de uşor (26%), uşor (20%) sau foarte uşor (13%), în timp ce 41% din gospodării au raportat unele dificultăţi (22%), dificultăţi moderate (12%) sau dificultăţi mari (7%) în achitarea acestor costuri.

Accesibilitatea educaţiei oficiale în UE este similară de-a lungul metropolelor, oraşelor, suburbiilor şi zonelor rurale. Dificultăţile legate de costuri au fost raportate în 44% din gospodăriile din zonele rurale, 41% din metropole şi 39% din oraşe şi suburbii.

Costurile educaţiei oficiale includ taxele de şcolarizare, înregistrarea, taxele de examen, cărţile, excursiile şcolare, costurile cu cantina şi alte costuri posibile.

 

Comenteaza