Șase băieți reprezintă România, la Olimpiada de Matematică. ”Sper ca anul acesta să facem țara noastră mândră”

Șase băieți reprezintă România, la Olimpiada de Matematică.  ”Sper ca anul acesta să facem țara noastră mândră”
IMO 2018

Lotul României este pregătit pentru un rezultat important la IMO 2018.

La Cluj a avut loc astăzi festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaționale de Matematică. România organizează a 59-a ediție a acestui concurs în cinstea Centenarului Marii Uniri. La festivitate a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis, care a fost profesor de fizică înainte de a intra în  politică. Probele Olimpiadei sunt programate mâine și marți în Sala Polivalentă, iar țara noastră este reprezentată de șase băieți.

În discursul său, Iohannis a folosit un citat din Lucian Blaga. ”Matematicienii sunt îmblânzitorii care au domesticit infinitul”, a spus Iohannis. Acesta le-a urat bun venit în România celor peste 600 de elevi de pe cinci continente.

Președintele Klaus Iohannis, vicepremierul Ana Birchall, minstrul Educației, Valentin Popa, primarul Clujului, Emil Boc, al luat loc lângă președintele boardului IMO, Geoff Smith. Acesta a avut misiunea de a declara deschisă cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei. Prima a avut loc, în 1959, tot în România, țara care a inventat Olimpiada internaționala. ”Odraslele revin din când în când acasă, la părinții lor”, a spus Smith, în limba română.

Pentru concurenți, cel mai interesant moment a fost cel în care au defilat pe scenă. 108 țări participă la Olimpiadă. Alte patru state au statut de observator. Nicaragua și Cuba s-au înscris, dar nu au mai ajuns la Cluj. Din delegația Siriei face parte Hafez Alassad, fiul președintelui Bashar Alassad.

Delegația României a fost îndelung aclamată de public. Din lotul nostru fac parte șase băieți: cinci provin de la licee din București, iar unul, de la Constanța. Un singur clujean a existat în lotul lărgit de 24, dar acesta a fost eliminat în prima etapă de triere. Trei dintre ei au absolvit deja liceul și vor studia în străinătate: doi la Universitatea Harvard, iar unul, la Los Angeles.

”M-am pregătit cât am putut de bine. Există o mică speranță să iau medalie de aur. Sper să se împlinească”, a spus Ioan Andrei Nicolae, unul dintre elevi. ”Sper ca anul acesta să facem țara noastră mândră, în cinstea faptului că Olimpiada este organizată la noi”, a subliniat Ciprian Bonciocat.

”Băieții sunt emoționați, dar e o emoție constructivă. Suntem convinși că vor face lucruri bune anul acesta”, a declarat Mihai Chiș, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, coordonatorul adjunct al lotului României.

România a câștigat ultima medalie de aur în urmă cu trei ani. În 2017, la Rio de Janeiro, delegația noastră a obținut mai multe medalii de argint și bronz.

Imediat după festivitatea de deschidere, în Sala Polivalentă au fost așezate cele peste 600 de bănci pentru elevi. Probele de concurs vor avea loc luni și marți.

Comenteaza