Scandal cu bursele școlare. Elevii din clasele a V-a și liceenii navetiști, tăiați de pe listă

Scandal cu bursele școlare. Elevii din clasele a V-a și liceenii navetiști, tăiați de pe listă

Ministerul Educaţiei a modificat criteriile de acordare a burselor în noul an școlar, eliminând de pe lista burselor de ajutor social elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, iar de pe cea a burselor de merit, pe elevii claselor a V-a.

Avocatul Poporului critică decizia Ministerului Educației de a elimina bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, afirmând că "decizia este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă".

”Prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate. Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituţie de învăţământ”, spune Avocatul Poporului în comunicat. 

Instituţia precizează că, mai mult, decizia a nu fost anunţată public de Ministerul Educaţiei, astfel cum acesta avea obligaţia legală potrivit dispoziţiilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.

”În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se menţin şi se vor adânci inechităţile între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată care, la Capitolul III punctul 1 Valorile promovate prin sistemul de educaţi, evidenţiază în mod expres principiile care fac referire la echitate, după cum urmează: Sistemul de educaţie asigură şi respectă dreptul fiecărui elev de a avea şanse egale de acces şi de progres în educaţie, dar şi de finalizare a studiilor”, spune Avocatul Poporului.

Acesta menţionează că ”un obiectiv fundamental privind echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunităţile de învăţare oferite grupurilor dezavantajate şi cele oferite majorităţii” și subliniază că, ”indiferent de locul în care s-au născut, de situaţia economică a familiei sau de etnie, toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate şanse egale la educaţie şi ulterior la acces pe piaţa muncii”. 

Consiliul Național al Elevilor a reacționat, la rândul său, la deciziile Ministerului Educației de a elimina bursa socială pentru elevii navetiști și consideră discriminatorie și eliminarea bursei de merit pentru elevii din clasele a V-a: “este discriminatorie eliminarea elevilor din clasele a V-a din lista beneficiarilor de bursă de merit, în contextul în care legislația în vigoare stabilește dreptul la burse al tuturor elevilor (…), iar eliminarea elevilor navetiști din ciclul liceal din lista de beneficiari ai burselor sociale nu face altceva decât să accentueze lipsa de responsabilitate cu care autoritățile tratează subiectul transportului elevilor. Rata abandonului școlar crește într-un ritm accelerat, mai ales din cauza lipsei de acces la transport gratuit”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor .

Comenteaza