Școlile din Cluj-Napoca au primit bani de la buget să cumpere peste 2.000 de tablete pentru elevi

Școlile din Cluj-Napoca au primit bani de la buget să cumpere peste 2.000 de tablete pentru elevi

Consilierii locali au aprobat prin rectificare de buget alocarea sumei de 1.573.500 de lei pentru ca școlile din Cluj-Napoca să cumpere tablete pentru elevii din municipiu. 

”În Cluj-Napoca avem în prezent 37.538 de elevi începând cu clasa 0 până în clasa a-XII-a. În urma analizei școală cu școală, clasă cu clasă, pentru a vedea în ce măsură elevii au posibiliatea de a avea acces la învățământul digital, mai exact dacă dispun de o tabletă, computer sau laptop acasă, a rezultat faptul că 2.098 de elevi nu au această posibilitate. În consecință vă propun să inițiem acest proiect care să însemne educație digitală pentru toți elevii din municipiu și ne-am gândit și la aspectul inclusiv.

Propun să alocăm 1.573.500 de lei pentru achiziția acestor tablete de către școli. Acestea vor fi înmânate elevilor în același regim juridic ca și manualele, la finalul ciclului de învățământ elevii vor returna școlilor aceste tablete. Dar e nevoie de ele ca toți elevii clujeni să poată participa la învățământul online. Această investiție nu e numai pentru starea de urgență ci pentru viitorul copiilor noștri, pentru ca ei să aibă cele mai bune standarde și condiții pentru a-și desăvârși educația. Practic vorbim de 326.000 de euro, iar în bugetul școlilor se va vira suma de 666.991 de lei, restul sumelor există deja în bugetul școlilor prin rectificarea anterioară”, a spus primarul Emil Boc.

Acesta a spus că a suplimentat numărul inițial de tablete de la 1.700 la 2.098 de bucăți, după ce școlile au recalculat numărul de tablete de care au nevoie.

”Cele mai multe tablete, 240 de bucăți, vor ajunge la Școala gimnazială Trarian Dârjan, conducerea școlii este receptivă, astfel că  indiferent de grupul din care provin copii, toții să aibă aces la educația digitală. Cartelele au posibiltatea să aibă și cartelă, astfel încât să poate fi accesat internetul prin wi-fi din orice loc”, a adăugat Emil Boc.

”Mă bucură foarte mult măsura propusă de domnul primar, aș vrea doar să mă refer la problema accesului la internet. Îmi pot imagina că elevii care nu au tabletă nu au nici conexiune la internet. În ce măsură am putea însoți tabletele de cartele prepay, ca să poată participa la orele online până la vacanță. Desigur încurajez și sprijin această măsură”, a intervenit consilierul Corina Croitoru.

”Școlile pot să achiziționeze cartele cu internet din bugetul lor, dispun de această posibilitate”, a răspuns primarul Emil Boc.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în unanimitate.

Comenteaza