Septembrie 2023: 189 de școli din România au încă WC-ul în curte

Septembrie 2023: 189 de școli din România au încă WC-ul în curte

Anul școlar 2023-2024 începe cu 189 de școli cu WC-uri în curte sau "neconforme" - cum le numește ministrul Educației, Ligia Deca, precum și cu 25.000 de elevi care vor învăța în trei schimburi.

Ligia Deca a precizat vineri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că România mai are 189 de școli cu WC-uri neconforme. Acestea se alfă în 148 de unități administrativ-teritoriale.

"În ceea ce privește situația grupurilor sanitare neconforme, pot să vă spun că în ultimul an s-au finalizat lucrările la 62 de unități de învățământ. Deci, pentru 62 de școli nu mai suntem în situația în care grupul sanitar să nu fie în incintă sau să nu fie conform. Conform ultimelor date transmise de către inspectoratele școlare și prefecturi, la acest moment există 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, grupate în 148 de unități administrativ-teritoriale", a spus ministrul Ligia Deca.

Aceasta a precizat, în același context, că ministerul Educației va oferi peste 14,5 milioane de lei pentru ca 159 de școli să aibă toalete conforme.

"La data de 25 august Ministerul Educației a și pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru a se efectua lucrări. Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități de învățământ. Pentru restul, de aproximativ 30 de unități de învățământ, am solicitat deja Ministerului de Finanțe o suplimentară de linie bugetară la rectificare", susține ministrul Educației.

25.000 de elevi vor merge la școală în trei schimburi

Ligia Deca, anunţă că un număr de 25.000 de elevi sunt înscrişi la şcoli în care se învaţă în trei schimburi.

"Datele, pe ultima estimare - un pic peste 25.000 de elevi, în unităţi care învaţă în trei schimburi. În unele cazuri, din păcate, unitatea este singura unitate de învăţământ din unitatea administrativ-teritorială. Acolo este nevoie de investiţii în infrastructură şcolară. Noi chiar recent am încheiat un apel pentru construire de şcoli verzi, şcoli sustenabile, pe PNRR şi îndemn autorităţile publice locale să aplice pentru aceste fonduri disponibile, mai ales că ele vin din sursă europeană, în ideea de a reuşi să răspundem nevoii demografice de a avea noi unităţi de învăţământ", a spus Deca.

Cursurile în trei schimburi au fost interzise prin lege, dar prevederea ar urma să intre în vigoare abia începând cu anul şcolar 2025-2026.

"Pentru unităţile de învăţământ care se află în trei schimburi vom face toate eforturile pentru ca, la momentul în care prevederea legală cu interzicerea învăţământului în trei schimburi intră în vigoare, să nu mai avem nicio astfel de şcoală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri repetate cu inspectorii pentru a identifica aceste şcoli şi a încerca să găsim formule alternative. Fac apel pe această cale către toate primăriile, care împreună cu inspectoratele trebuie să găsească o soluţie în aceste cazuri", a mai spus ministrul Educației.

Comenteaza