Sondaj: Peste jumătate dintre părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic

Sondaj: Peste jumătate dintre părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic

60% dintre părinți consideră că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, 25% ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online, arată un studiu IRES. 

Două treimi dintre părinți agreează începerea școlii, în format clasic, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Aceștia provin din Transilvania și Banat, zone cu infrastructură școlară mai bună decât în alte regiuni și în care copiii învață, cu preponderență, într-un schimb.

O treime dintre părinți consideră că școala NU trebuie să înceapă în format clasic dacă virusul nu a fost complet eliminat. Este vorba în proporție mai ridicată despre părinți din sudul țării, care își doresc reluarea cursurilor în format hibrid sau online.

6 din 10 părinți cred că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase, un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online.

Părinții care  optează pentru școala în format clasic sunt, în proporții mai ridicate, cei care locuiesc în mediul rural.

Favorabili sistemului hibrid sunt, în proporții mai ridicate, părinții liceenilor din mediul urban, iar sistemul online este preferat de către părinții din sudul țării.

Contractarea virusului de către copii sau de către membri ai familiei ca urmare a începerii anului școlar este o îngrijorare majoră pentru aproape jumătate dintre părinți. Pe măsură ce crește nivelul de îngrijorare a părinților, de la puțin îngrijorat la foarte îngrijorat, se schimbă și opțiunea pentru scenariul pentru începerea școlii.

Potrivit studiului IRES, aproape jumătate dintre părinți recunosc că, din declarațiile recente ale autorităților, nu au înțeles modalitatea prin care se va stabili felul în care va începe școala în toamnă.

Jumătate dintre părinți sunt conștienți că elevii vor avea probleme în respectarea noilor reguli pentru prevenirea bolii și conștientizează că profesorii nu au pârghiile necesare impunerii acestora.

Rezultatele aparțin sondajului de opinie “Înapoi la școală”, realizat de IRES, realizat în perioada 10-14 august 2020, în parteneriat cu Edupedu.ro, Fundația viață și lumină și Fepal. 

Comenteaza