Studenți de la UMF Cluj, voluntariat în anchetele epidemiologice COVID

Studenți de la UMF Cluj, voluntariat în anchetele epidemiologice COVID

Peste 100 de studenți mediciniști lucrează zilnic, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj, în realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare a fiecărei persoane depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca sunt implicați în două noi inițiative destinate gestionării epidemiei de SARS-CoV-2. Viitorii medici s-au alăturat echipei de voluntari din cadrul DSP Cluj și, în paralel, organizează o campanie de donare de plasmă convalescentă, ce se folosește pentru tratarea pacienților cu COVID-19 aflați în stare critică.

Aproximativ 120 de studenți de la UMF „Iuliu Hațieganu” lucrează zilnic, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj, în realizarea anchetelor epidemiologice și a deciziilor de carantinare, respectiv de izolare a fiecărei persoane depistate pozitiv cu virusul Sars-CoV-2 sau care a intrat în contact cu o persoană infectată cu acest virus.

Ionuț Dumitru, student în anul IV la Facultatea de Medicină, spune că experiența sa în cadrul voluntariatului la DSP Cluj este una aparte și plină de satisfacții. “Activitatea se desfășoară în felul următor: preluăm un caz confirmat pozitiv, discutăm cu pacientul, realizăm ancheta și luăm legătura cu contacții acestuia. Chiar dacă acest lucru poate părea unul foarte rece și lipsit de orice implicare personală, de fapt, munca este una cu totul deosebită fiindcă, în cele din urmă, realizăm o conexiune cu oamenii, le ascultăm îngrijorările, empatizăm și îi ajutăm să depășească momente dificile din viața lor.”

Daniela Stan, studentă în anul II și, de curând, voluntar în cadrul DSP Cluj, mărturisește că nu și-a putut imagina până acum munca istovitoare a celor de la Direcția de Sănătate Publică, până când nu a început să lucreze alături de ei la efectuarea anchetelor epidemiologice. “Sunt pe deplin încrezătoare că noi, voluntarii, împreună cu doctorii, care ne îndrumă mereu cu drag, am creat o echipă ce va reuși să contribuie la îmbunătățirea acestei situații anevoioase în care ne aflăm. Virusul ne ține la o distanță de cel puțin doi metri unul față de celălalt, dar dorința de a ne revedea cu bine la sfârșitul pandemiei ne aduce pe toți mai aproape decât oricând”.

Clujul s-a aflat, în ultima perioadă, în topul județelor cu cele mai multe cazuri noi depistate, iar miercuri a fost înregistrat un record absolut al infectărilor zilnice, în 24 de ore fiind depistate 343 de persoane cu noul coronavirus. Cu acest număr de îmbolnăviri Clujul a ajuns pe locul doi pe țară, după București, la numărul de cazuri noi. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza