Studenții de la Babeș-Bolyai: "Universitatea va trebui să mărească taxele ca să se autofinanțeze"

Studenții de la Babeș-Bolyai: "Universitatea va trebui să mărească taxele ca să se autofinanțeze"

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) din Cluj-Napoca și-a prezentat punctul de vedere privind repartizarea locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019 de către Ministerul Educației Naționale.

"Suntem extrem de îngrijorați de criteriile folosite în procesul de repartizarea locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp. Astfel, dorim publicarea formulelor exacte de calcul pentru numărul de locuri alocate în universitatea noastră fată de alte universități din țară pentru a ne asigura că aceste criterii sunt nediscrimnatorii și imparțiale.

Deși UBB se află în top 500 cele mai bune universități din lume, fiind una din cele mai prestigioase universități din țară, unde calitatea procesului educațional și a cercetării științifice este deosebit de ridicată, aceste modificări vor avea efecte negative directe asupra activității universitare, dar mai ales asupra studenților.

În urma scăderii locurilor bugetate vor fi înregistrate consecințe privind cheltuielile universității, mai exact se va diminua bugetul alocat procesului educațional și serviciilor dedicate studenților, prin urmare există posibilitatea ca universitatea să recurgă la mărirea taxelor în vederea autofinanțării.

Deși au fost prioritizate programele de studii care au o căutare mai mare pe piața muncii, există o reală nevoie și de programele pe care ministerul le consideră ,,nerentabile” cu toate că acestea au o valoare deosebită pentru patrimoniul cultural românesc și pentru prestigiul universității.

Încurajăm în continuarea dechiderea spre un dialog real între MEN și UBB pentru remedierea acestor reglementări care au scindat sistemul educațional universitar. OSUBB cere transparentizarea procesului de alocare a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, folosind indicatorii prevăzuți de legea educației".

Toate universitățile din Consorțiul Universitaria primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență. Din 56 de universități de stat, sunt penalizate la buget doar opt: Universitatea din București, Academia de Studii Economice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, UBB, Universitatea de Vest Timișoara (membre ale consorțiului), Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Academia Națională de Informații Mihai Viteazul București, Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov.

Comenteaza