Studenţii de la Medicină Veterinară riscă să nu mai poată profesa. De ce fac şcoala degeaba VIDEO

Studenţii de la Medicină Veterinară riscă să nu mai poată profesa. De ce fac şcoala degeaba VIDEO
Studenţii clujeni care au ajuns în ultimul an la Medicină Veterinară riscă să nu îşi poată practica meseria după absolvire. Aproximativ 150 de tineri de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj nu vor primi diplome de medici veterinari pentru că în ultimul an de facultate vor învăţa după un plan de şcolarizare aflat în afara legilor europene. Planul de şcolarizare a primit votul Senatului universităţii, aşa că studenţii caută acum cu disperare o soluţie.

Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj a aprobat în 2011, pentru Facultatea de Medicină Veterinară, un plan de şcolarizare care nu era conform cu legile europene, aşa că întreaga generaţie de absolvenţi de atunci s-a trezit cu buzele umflate. Tinerii nu au primit diplome profesionale, certificate de Colegiul Medicilor Veterinari. Anul trecut s-a revenit la un plan de şcolarizare european, dar acum situaţia pare să se repete. Asta pentru că generaţia 2013-2014 va învăţa din nou după planul de şcolarizare din 2011.

"Riscul ar fi ca şi această generaţie să aibă exact aceleaşi probleme ca şi generaţia 2012, când colegiul Medicilor Veterinari va fi nevoit să întrerupă emiterea certificatelor de conformitate pentru ca medicii veterinari să muncească în spaţiul european", explică preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Cluj, Adrian Oros.

Disperaţi că după atâta şcoală s-ar putea trezi fără meserie, studenţii caută soluţii care să îi scape de planul de şcolarizare, care le-ar ucide profesia.

"Mulţi colegi vor să se transfere sau dacă nu, posibil să-i dăm în judecată, nu e normal; problema e mare pentru că sunt mulţi colegi care vor să profeseze în străinătate şi nu e corect să ni se taie avântul din cauza unui plan de învăţământ", explică o studentă, sub protecţia anonimatului.

"După şase ani o de facultate o să ne trezim în imposibilitatea de a munci şi probabil de a da diferenţe sau a recupera materii din urmă, ca să avem posibilitatea să profesăm", explică un alt student.

Reprezentanţii universităţii au refuzat să exprime public un punct de vedere. Aceştia au precizat, telefonic, că planul de şcolarizare a fost aprobat cu majoritate de voturi şi va fi aplicat, iar studenţii au reprezentanţi în Senat care le apără interesele.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

 

Comenteaza