Studenţii nu se lasă: plănuiesc o serie de dezbateri pe tema viitorului educației din România

Studenţii nu se lasă: plănuiesc o serie de dezbateri pe tema viitorului educației din România
Dezamăgiţi de modul superficial în care reprezentanții ministerului au tratat solicitările studenților de a le acorda procentul de 25% din totalitatea electoratului în alegerea rectorului, reprezentanţii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) plănuiesc să schimbe tactica.

Cu toate că acțiunile de protest s-au oprit la începutul acestei săptămâni, studenții sunt pregătiți să se întoarcă oricând în amfiteatre și să deruleze și alte proteste, mai consistente, în cazul în care observă că propunerile lor pentru reforma sistemului educațional românesc nu se concretizează.

Până atunci însă, vor desfăşura o serie de dezbateri în cadrul cărora vor fi invitați să participe toți membrii comunităților universitare, în vederea găsirii unor soluții fezabile pentru viitorul educației din România, iar concluziile vor fi trimise ministerului pentru a fi implementate prin noul proiect de lege.

„Cu toate că acțiunile noastre au avut o amploare însemnată, reprezentanții ministerului educației au decis să ignore studenții din nou. Suntem pregătiți oricând să derulăm acțiuni de protest mult mai puternice, în cazul în care nu ne sunt luate în considerare solicitările cu privire la noua lege a educației. Suntem profund dezamăgiți încă o dată de modul în care se spală pe mâni reprezentanții ministerului cu privire la problemele studenților, dar cu toate astea nu ne vom lăsa bătuți și vom continua acțiunile cu o serie de dezbateri împreună cu ceilalți membri ai comunității universitare și vom reveni cu niște propuneri concrete pentru noul proiect de lege a educației," a declarat Cristi Popescu, președintele ANOSR. 

Studenții își vor concentra atenția înspre crearea unei viziuni cu propuneri concrete pentru reforma sistemului educațional românesc, propuneri menite să respecte drepturile studenților și să crească nivelul calitativ al sistemului educațional românesc.

La Cluj-Napoca, în jur de 50 de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai au ocupat joia trecută amfiteatrul Nicolae Mărgineanu al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, alăturându-se astfel protestelor faţă de slaba finanţare a educaţiei derulate la nivel naţional.

În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a discutat cu liderii ANOSR şi le-a explicat studenţilor, pe puncte, reglementările care pot fi adoptate în sistemul universitar.

Principalele lor revendicări vizează alocarea a 6% din PIB pentru educație, respectiv includerea studenților în proporție de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor și includerea lor în aceeași proporție în Consiliile Departamentelor din facultăți, locul în care se iau decizii cu privire la curricula și planurile de învățământ.

Tinerii vor, de asemenea, creșterea burselor, în special a burselor sociale, investiții în construcții de noi cămine și cantine, repararea și modernizarea celor existente, implementarea unui învățământ centrat pe student şi reforma curriculară în universități, pentru a face programele de învățământ relevante pentru piața muncii, respectiv pentru nevoile și interesele lor.

Ei îşi mai doresc implicarea în toate procesele de asigurare a calității la nivel intern și extern, atât la evaluări ale instituțiilor de învățământ superior, cât și în evaluări ale programelor de studii, dar şi respectarea de universități și de Ministerul Educației și Cercetării Științifice a „Statutului Studentului" şi a dreptului la liberă exprimare.

Comenteaza