Sute de școli cu risc seismic în România/ PETIȚIE: Consolidați școlile, grădinițele și spitalele înainte de un cutremur major!

Sute de școli cu risc seismic în România/ PETIȚIE: Consolidați școlile, grădinițele și spitalele înainte de un cutremur major!

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri că 118 școli au risc seismic de gradul 1 și a cerut să fie reabilitate urgent. Zeci de mii de persoane au semnat deja o petiție pentru consolidarea unităților de învățământ cu risc de prăbușire în caz de cutremur.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că avem 60 de şcoli care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar mai sunt 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic I.

Şeful Executivului a anunţat că a decis ca aceste unităţi şcolare să intre imediat în reabilitare și a cerut ca grupul de lucru ce va funcționa de mâine, (joi – n.red) să analizeze modalitatea prin care procedurile de obţinere a avizelor pentru documente să fie mai facilă.

”Avem 60 de şcoli (..) care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice. Am cerut, de asemenea, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până obţine un aviz”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Miercuri, 14 februarie, a fost lansată o petiție prin care se cere Ministerului Dezvoltării consolidarea antiseismică a tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează instituții de învățământ și spitalele.

”În țară, peste 600 de școli au risc seismic de grad I și II. În București, sunt peste 150 de școli, grădinițe, licee și facultăți care s-ar putea dărâma în cazul unui cutremur. (...) Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt școli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare.

Iar numărul clădirilor publice care vor cădea la cutremur este mult mai mare, pentru că multe dintre ele nu au fost expertizate.

(...) E momentul ca autoritățile să ia măsuri serioase și să finanțeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanțul victimelor din Turcia și Siria. Nu putem rămâne impasibili, așteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România. Trebuie să cerem intervenția de îndată!”, arată inițiatorii petiției, care a fost semnată până la ora transmiterii știrii de către 36.940 de persoane.

Comenteaza