Tânăra care s-a opus abuzului sexual de la UBB a devenit șofer de tir

Tânăra care s-a opus abuzului sexual de la UBB a devenit șofer de tir

Filmul “Mo”, regizat de Radu Dragomir și având-o ca protagonistă pe Dana Rogoz, este inspirat din povestea acestui caz real, din 2011, petrecut la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Acesta redă povestea tinerei care s-a opus abuzului sexual al profesorului Ilie Parpucea.

Libertatea a mers pe urmele victimei și a stat de vorbă cu femeia care a avut curaj să-și filmeze și să-și reclame profesorul abuziv și a consultat și dosarul penal al abuzului, unde se vede că aceasta și-a susținut dreptatea până la capăt. “Am simțit o senzație de scârbă”. Profesorul Ilie Parpucea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar tânăra și-a încheiat studiile și acum este șofer de tir.

La vremea aceea, bărbatul de 61 de ani stătea la bustul gol în fața fetei de 22 de ani. El era profesor la Facultatea de Științe Economice și doctor în Matematică și Statistică, iar ea era studentă în anul III și lucra la o florărie pentru că voia să se întrețină singură, fără ajutorul părinților.

Aceasta susținea atunci un nou examen la statistică descriptivă, curs predat de Parpucea. Era la examenul de lichidări, al cincilea pe care îl susținea la această disciplină. Examenul reprezenta ultima ei șansă să își ia restanța, ca mai apoi să-și poată da licența.

Până atunci, picase examenul de fiecare dată. “Hai deseară, la 19:00!”, insista profesorul. Ea a fost însoțită atunci de prietenul ei, Ovidiu, cu care era într-o relație de cinci ani. Cu toate că i-a spus profesorului că urma să se căsătorească după terminarea facultății, acesta i-a pus mâna pe zonele intime și i-a propus încercat să întrețină relații sexuale cu ea, în Căminul Economica 1.

Inițial, studenta a ieșit plângând din facultate, dar în cele din urmă l-a înregistrat cu o cameră de filmat primită de la un reporter de televiziune. După difuzarea înregistrării la TV, și altă studentă a menționat că i s-au cerut favoruri sexuale de către profesor. Cadrul didactic a replicat atunci că el credea că studenta își dorea o aventură amoroasă.

Fosta studentă are acum 30 de ani, a urmat un program de master, de doi ani, la aceeași facultate, după care s-a angajat la o bancă și și-a luat un apartament prin programul guvernamental Prima Casă. A renunțat ulterior la acest post și s-a orientat către domeniu transporturi, iar acum face o meserie bărbătească: conduce un tir, împreună cu actualul ei prieten, cutreierând toată Europa.

Ea vrea să continue încă un an, cât să strângă suficienți bani ca să-și deschidă o firmă de taximetrie în Cluj. După opt ani de la incident, la UBB nu există în codul de etică noțiunea de hărțuire sexuală, cum nu sunt nici măsuri speciale pentru victime. Situația este gravă la nivelul majorității universităților.

Comenteaza