Tinerii vor să discute bugetul educației pentru 2016 cu noul guvern

Tinerii vor să discute bugetul educației pentru 2016 cu noul guvern
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au transmis o adresă Guvernului României prin care solicită o întâlnire cu prim-ministrul Dacian Cioloș, ministrul educației naționale și cercetării științifice, Adrian Curaj, și ministrul finanțelor publice, Anca Dragu Paliu, pentru a discuta bugetul alocat educației prin legea bugetului de stat pentru 2016.

"Solicităm o întrevedere cu reprezentanții noului guvern deoarece dorim să prezentăm în detaliu propunerile noastre asupra bugetului educației pentru anul 2016, precum și să aflăm care este viziunea guvernului asupra acestui subiect. Ne exprimăm speranța că anul 2016 va aduce o creștere substanțială a bugetului educației și că noul guvern va înțelege importanța vitală a acestui domeniu pentru dezvoltarea țării. Investiția în educație este o investiție în viitorul României!", susţin aceștia.

Având ca reper necesitățile actuale ale sistemului educațional, ANOSR cere respectarea legii educației naționale nr. 1/2011, ce prevede alocarea anuală a cel puțin 6% din Produsul Intern Brut pentru educație.

"Astfel s-ar ajunge la o creștere a procentului din Produsul Intern Brut pentru învățământul superior până în jurul valorii de 1%, prin creșterea finanțării de bază, a fondului de investiții, a fondului de burse din învățământul superior (și impunerea unui procent minim de 30% din totalul fondului de burse ce să fie alocat către bursele sociale), creșterea subvenției pentru transport și acordarea de reduceri de 50% pentru studenți pentru toate tipurile de trenuri și pentru un număr nelimitat de călătorii (eliminarea restricțiilor „carnetului de cupoane"), precum și creșterea subvenției cămine-cantine", susţin reprezentanţii ANOSR.

De asemenea, solicită ca finanțarea universităților în 2016 să fie alocată în funcție de indicatorii de performanță stabiliți de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. Reprezentanții elevilor propun decontarea integrală a decontului navetei elevilor. Ei propun acoperirea integrală a costurilor manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, scăderea numărului de elevi la un consilier psihopedagogic de la 900 la 300/consilier şi activarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar pentru stabilirea unui cost standard per elev real ce să acopere în mod justificat şi eficient coeficienții de finanțare pentru discrepanțe precum rural/urban sau profilul de studiu.

Comenteaza