Topul celor mai scumpe specializări la UBB

Topul celor mai scumpe specializări la UBB
Pentru a fii student la Universitatea Babeş-Bolyai trebuie să scoţi din buzunar chiar şi 1200 de euro pe an.

Cei care nu obţin un loc la buget şi vor cu orice preţ să se înscrie la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) vor trebui să achite şi în acest an sume impresionante.

Ziua de Cluj a realizat un top al celor mai scumpe specializări pentru anul universitar 2017-2018, utilizând datele făcute publice de cea mai mare universitate din Cluj.

În topul celor mai scumpe specializări la nivel de licenţă se află „Cinematografie, fotografie şi media" de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, unde un an de studii pe locurile cu taxă costă nu mai puţin de 5.500 de lei, adică peste 1.200 de euro. Având în vedere că, pentru anul universitar 2017/2018 sunt scoase la concurs 17 locuri cu taxă la această specializare, facultatea va obţine venituri frumuţele de pe urma viitorilor studenţi din anul I: 20.400 de euro.

Top specializări la nivel de licenţă

1. Facultatea de Teatru şi televiziune, specializarea cinematografie, fotografie şi media: 5.500 lei
2. Facultatea de Teatru şi televiziune, specializarea artele spectacolului: actorie/regie: 4500 lei
3. Facultatea de Drept, toate specializările: 3600 lei
4. Facultatea de Matematică şi Informatică, specializarea informatică: 3600 lei
5. Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializare servicii şi politici de sănătate publică: 3500 lei

În ceea ce priveşte masteratul la UBB, cel mai scump este tot la Facultatea de Teatru şi Televiziune, unde specializarea „producţie de film documentar" costă 5.500 de lei pe an.

Top specializări la nivel de master

1. Facultatea de Teatru şi Televiziune, specializarea producţie de film documentar: 5500 lei
2. Facultatea de Drept, toate specializările: 3600 lei
3. Facultatea de Matematică şi Informatică, specializarea informatică: 3600 lei
4. Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializare analiza şi managementului crizelor şi conflictelor: 3500 lei
5. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializare psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie: 3200 lei

La nivel de studii doctorale, topul este condus de Şcoala doctorală de adminsitraţie şi politici publice de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde un an costă 8.000 de lei, adică aproape 1.800 de euro.

Top specializări la nivel de doctorat

1. Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, şcoala doctorală de administraţie şi politici publice: 8000 lei
2. Facultatea de Biologie şi Geologie, toate specializările: 7500 lei
3. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria mediului, toate specializările: 6500 lei
4. Facultatea de Matematică şi Informatică, specializarea informatică: 6000 lei
5. Facultatea de Teologie Ortodoxă, toate specializările 5500 lei

De altfel, în cadrul conferinţei de presă organizată luni de UBB, rectorul Ioan-Aurel Pop a anunţat o serie de majorări a taxelor de şcolarizare, dând, totuşi, asigurări că acestea nu vor creşte cu mai mult de 15%.

Consultând datele făcute publice de UBB, Ziua de Cluj a constatat, însă, majorări de până la 26%. Este cazul specializării „Informatică economică" de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiune a Afacerilor, unde taxa de şcolarizare s-a majorat de la 2.500 de lei în 2016 la 3.400 de lei în 2017 (+26%).

Iată topul specializărilor cu cea mai mare rată a creşterii taxei de şcolarizare:

Lista completă a taxelor de şcolarizare poate fi consultată AICI.

Comenteaza