Trei candidaţi pentru rectoratul UTCN

Trei candidaţi pentru rectoratul UTCN
Rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) va fi ales săptămâna viitoare, trei candidaţi fiind cei care se luptă pentru cea mai înaltă funcţie a instituţiei de învăţământ.

La Universitatea Tehnică, depunerea candidaturilor pentru funcţia de rector s-a făcut până în data de 1 aprilie, urmând ca primul tur de alegeri să aibă loc în data de 12 aprilie. În cursa pentru rectoratul UTCN s-au înscris trei candidaţi: Marius Bulgaru, Vasile Ţopa şi Ţălu Ştefan.

MARIUS BULGARU

A absolvit cursurile Institutului Politehnic din Cluj Napoca în anul 1981, iar în anul 2000 a obţinut titlul de doctor în domeniul ingineriei industriale. A lucrat ca inginer stagiar la SC Electroceramica Turda şi ca inginer proiectant la SIMTEX - Sisteme Industriale de Maşini Tehnologii Execuţie Experimentare Export, urmând ca din anul 1987 să se îndrepte spre o carieră în mediul universitar, ocupând funcţii precum asistent universitar, şef de lucrări, conferenţiar şi profesor universitar (din 2004). Între anii 2004 şi 2012 a fost director al Departamentului pentru Asigurarea Calităţii din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar din 2009 este Membru al Comisiei de evaluare instituţională ARACIS.

Conform planului managerial publicat, Bulgaru îşi propune o mai bună adaptare a programelor educaționale la cerințele angajatorilor, atragerea de specialiști din mediul economic pentru a desfășura activități didactice în regim de plata cu ora în universitate, creșterea numărului de locuri bugetate și a capacității de școlarizare aprobate de ARACIS la specializările cele mai solicitate de piața muncii, înființarea unei structuri permanente de marketing academic care sa identifice și sa analizeze nevoile educaționale din mediul economic în scopul dezvoltării ofertei de educație continuă, înfiinţarea în sistem public-privat a unui Colegiu Tehnic de pregătire a absolvenților fără diplomă de bacalaureat în meseriile cerute de piața muncii, precum şi investiţii în infrastructura şi dotările instituţiei.

ŞTEFAN ŢĂLU

Ştefan Ţălu absolvit, în anul 1988, cursurile Universităţii din Craiova (Facultatea de Mecanică, Specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini). Zece ani mai târziu a obţinut titlul de doctor la UTCN, cu lucarrea Cercetări cu privire la prelucrarea filetelor cilindrice exterioare prin rulare la rece. A lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Tricotaje "Romaniţa" Caracal, după care s-a îndreptat către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde a fost preparator universitar, asistent universitar, şef de lucrări, respectiv conferenţiar universitar.

Potrivit planului publicat, obiectivul major al managementului său educaţional îl reprezintă menţinerea şi dezvoltarea programelor de studii pe cele trei niveluri (licenţǎ, masterat şi doctorat), ca şi a structurilor academice fundamentale. Mai exact, Ţălu urmăreşte actualizarea conţinutului disciplinelor în conformitate cu cerinţele de pe piaţa muncii, promovarea imaginii universităţii, implementarea unui mecanism de evaluare permanentă a calitǎţii procesului educațional, extinderea cercetării fundamentale în domenii de graniță; - promovarea competiţiilor interne pe proiecte de cercetare, cu adresabilitate pentru echipele de cercetare și tinerii cercetǎtori cu rezultate notabile, atragerea tinerilor cu potenţial didactic şi de cercetare de excepție, care îşi doresc urmarea carierei universitare.

VASILE ŢOPA

Actualul rector interimar, Vasile Ţopa, a urmat cursurile UTCN, iar în 1998 a devemit doctor în Inginerie Electrică, cu teza Contribuţii la rezolvarea prin tehnici numerice de optimizare a problemelor inverse de câmp electromagnetic. Până în anul 1984 a fost inginer stagiar la Regionala de Căi Ferate Cluj, secţia IFTE Cluj - Napoca, iar timp de un an a fost inginer stagiar cu activităţi de cercetare. A ocupat, pe rând, funcţiile de asistent, şef lucrări, conferenţiar şi profesor la UTCN, fiind şi directorul centrului de cercetare în ELectroMagnetism Aplicat (ELMA). Din octombrie 2015, Ţopa ocupă şi funcţia de rector interimar, după pensionarea lui Vlaicu.

În planul managerial publicat, Ţopa propune ca viziune managerială pentru următorii patru ani elemente organizatorice precum crearea de parteneriate între licee și universitate prin accesare de fonduri, revizuirea planurilor de învăţământ (în colaborare cu mediul socio-economic), evaluarea și actualizarea continuă a programelor analitice, în vederea corelării conţinutului disciplinelor cu calificarea universitară oferită la absolvire, modernizarea cursurilor şi a activităților practice, accentuarea caracterului practic al activităților de laborator, aplicațiilor, proiectelor de an, introducerea în toate planurile de învățământ a cel puțin unui curs de antreprenoriat, dezvoltarea şcolilor doctorale ca elemente strategice, creșterea suportului financiar acordat doctoranzilor, organizarea cursurilor de consiliere educațională pentru cadrele didactice care sunt desemnate drept consilieri. Acelaşi document cuprinde şi măsuri precum monitorizarea inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii, dezvoltarea dimensiunii internaţionale a universităţii sau consolidarea și dezvoltarea relațiilor cu mediul economico-social.

 

Comenteaza