Trei proiecte pentru educație caută finanțare. La Cluj-Napoca

Trei proiecte pentru educație caută finanțare. La Cluj-Napoca

Să vorbim NUMA` despre EDUCAȚIE. Pentru că au fost alese proiectele din domeniul educației, în urma apelului lansat de Asociația Niște Oameni și încheiat în data de 16 august 2024.

Proiectele depuse au fost în mare parte din Transilvania și au vizat sfere foarte diverse ale educației, de la construcție de școli în mediul rural până la proiecte care aveau scopul de a deveni, în timp, politici publice. Doar trei dintre acestea au fost alese spre a fi propuse donatorilor în ediția cu numărul 13 a Sferei Donatorilor din Transilvania, eveniment care va avea loc în 17 octombrie, la Casa Numaà, partenerul principal de organizare al acestei ediții.

Apelul la proiecte lansat de Asociația Niște Oameni s-a închis în data de 16 august, căutându-se proiecte din sfera educațională. După această dată, a urmat perioada de selecție, în urma evaluării formularelor de înscriere și a interviurilor cu echipele de proiecte. Astfel, proiectele propuse pentru ediția a 13-a a Sferei Donatorilor din Transilvania, cu titlul: Să vorbim numa despre educație. 

Aşadar, proiectele participante în ediţie şi pentru care ne vom pune resursele împreună cu voi pentru a le întruni bugetele sunt:

Să vedem lumea în toate culorile ei!, propus de  Asociția Alfabetul Scripor- Scripor Alphabet. Tactile Colors for the Blind. Este vorba despre o tabără educațională pentru elevi, studenți și profesori cu deficiențe de vedere, unde aceştia vor învăţa singurul alfabet prin care vor recunoaşte culorile. Alfabetul Scripor a fost lansat public în 2019, la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva, având ca inventator pe Tudor Paul Scripor. Această inovație revoluționară completează alfabetul Braille prin reprezentarea culorilor, ajutând persoanele nevăzătoare să identifice, recunoască, deosebească, scrie și citească în mod tactil culorile. Invenția a primit numeroase premii, bucurându-se de recunoaștere internațională.

Drepturile și protecția animalelor. Educație prin acțiune, propus de Arca lui Noe, Cluj, care constă într-o campanie de educare a populaţiei din mediul rural cu privire la relaţia dintre om şi animal, în vederea prevenirii abandonului şi a altor măsuri radicale pentru gestionarea fenomenului câinilor fără stăpân. Campania de educare şi informare va fi urmată de o caravană de medici veterinari, care vor face sterilizări gratuite în aceste zone.

Edupass. Pasaport pentru educatie, propus de Fundația Părinți din România. EDUPASS identifică potenţialul şi abilităţile elevilor cu vârste între 12-18 ani, din comunităţi mici urbane şi rurale, din şcoli şi licee care au risc de abandon şcolar, copiii din medii defavorizate şi familii vulnerabile, cu părinţi plecaţi la muncă în străinatate etc. EDUPASS oferă oportunitatea pentru 600 astfel de elevi de a primi un "permis de orientare în carieră", oferindu-le oportunitatea practică de a participa la o serie de workshopuri şi activităţi din mai multe domenii, dar şi 30 de profesori antrenaţi pentru a oferi un suport pentru alegerea carierei. Acestea sunt proiectele pentru care Niște Oameni se vor reuni pentru a 13-a oară în Sfera Donatorilor din Transilvania, de data aceasta alături de Casa NUMAÀ, în ediția cu titlul Să vorbim NUMA` despre EDUCAȚIE.

Titlul ediției înseamnă, în principal, trei lucruri importante:

Chiar vorbim numai despre educație, toate proiectele sunt din această sferă, acoperind un spectru destul de larg. Chiar dacă nu vom schimba o lume, vom schimba lumea unor oameni care beneficiază de ele.
Exprimarea este mai deschisă, mai prietenoasă, subliniind specificul ardelenesc al Sferei Donatorilor din Transilvania.

Am folosit intenționat cuvântul numa` în loc de numai, pentru că facem, astfel, legătura cu locul de desfășurare a evenimentului - Casa Numaà, dar există și o semnificație simbolică: punem punctul pe i prin lipsă, subliniind niște nevoi care există. Odată ce le recunoaștem, e mai ușor să facem ceva pentru a le îndeplini. Dar, cum sistemul educațional este ceva foarte mare și complex, noi putem aduce cam atâta schimbare câtă sugerează lipsa unei litere și înlocuirea ei cu un apostrof. Mică, dar vizibilă.

Comenteaza