UBB a acordat primul titlu Doctor Honoris Causa unei personalități din Rep.Moldova

UBB a acordat primul titlu Doctor Honoris Causa unei personalități din Rep.Moldova

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prof. univ. dr. Gheorghe Duca, a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai", ocazie cu care rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, a declarat că este pentru prima dată când acest titlu este acordat cuiva din "România de peste Prut".

"Când am decis ca un exponent al ştiinţei din Republica Moldova să devină Doctor Honoris Causa al celei mai vechi, mai mari şi mai prestigioase universităţi româneşti, ne-am gândit la preşedintele Academiei ca la un simbol, ca la o încununare a unui simbol. (...) A fost o mare sărbătoare şi la Chişinău, în 27 martie, în 28 martie am fost cu toţii la Iaşi, iar în 30 martie, astăzi, a avut loc această premieră la Cluj, pentru prima oară Universitatea din Cluj a făcut un Doctor Honoris Causa din România de peste Prut şi acesta este exponentul ştiinţei şi culturii din această parte de pământ românesc, înstrăinată, chinuită, răpită, denigrată de unii", a spus Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB a adăugat că deşi Gheorghe Duca este chimist, sărbătoarea a fost închinată limbii române şi identităţii şi că evenimentul a fost în special unul de cinstire a Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie 1918.

"Vreau să vă spun că după ce ne-am văzut cu toţii la Chişinău în 2018, la 27 martie, eu am fost foarte fericit că preşedintele Academiei Moldovei, chimistul Gheorghe Duca, care poartă nume de voievod al Moldovei din secolul 17, a acceptat să vină la noi, în mediul academic clujean, în faţa Senatului, şi să accepte acest titlu. A fost o mare, mare sărbătoare. Paradoxal, cu toate că dl preşedinte al Academiei Moldovei este chimist, sărbătoarea a fost închinată limbii, limbii române, identităţii şi aşa am aflat că generaţia domniei sale a luptat pentru grafia latină, pentru declararea limbii române şi nu a celei moldoveneşti ca limbă oficială în statul românesc vecin", a mai spus academicianul clujean.

Titlul de Doctor Honoris Causa al UBB a fost acordat preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, la propunerea Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică şi a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul UBB.

Comenteaza