UBB apără măsura înfiinţării colegiilor profesionale, dar nu vrea să le asimileze

UBB apără măsura înfiinţării colegiilor profesionale, dar nu vrea să le asimileze
Reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) susţin că înfiinţarea colegiilor profesionale este o soluţie pentru integrarea profesională a tinerilor care altfel "ar deveni o povară pentru societate". Cu toate acestea, organizarea unor asfel de colegii este sub demnitatea instituţiei.

Reacţia UBB vine în contextul recentei publicări în Monitorul Oficial a metodologiei de organizare a colegiilor postliceale care vor funcţiona în unităţile de învăţământ superior, la care se vor putea înscrie şi tinerii care nu au diplomă de bacalaureat.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei "UBB înțelege necesitatea formării colegiilor profesionale ca pe o șansă oferită absolvenților de liceu pentru a obține bacalaureatul, anumite calificări, precum și, în cazul acelora care vor îndeplini condițiile legale, calitatea ulterioară de student", însă "absolvenții de liceu fără bacalaureat nu pot fi asimilați studenților și nu pot obține credite transferabile de tip universitar".

De asemenea, aceştia susţin că măsura reprezintă o şansă dată tinerilor care, altfel, nu ar aduce niciun beneficiu societăţii în care trăiesc. "Din această perspectivă, colegiile profesionale pot fi o soluție pentru cuprinderea în forme de educație și instruire organizată a cât mai multor tineri care altminteri ar putea deveni o povară pentru societate, dar care astfel au și șansa, după obținerea bacalaureatului, să devină studenți", mai precizează reprezentanţii UBB.

Cu toate că, în mare parte, "conducerea UBB consideră că OUG 49/2014 poate fi o ocazie reală de extindere, în spiritul educației continue, a nivelului de pregătire a tinerilor, cu scopul obținerii de către aceștia a unor calificări necesare societății românești și chiar al stimulării multora dintre ei pentru a deveni studenți", introducerea acestor colegii nu este de demnitatea uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România. "UBB nu consideră necesar să înființeze în cadrul său astfel de colegii, pe care le asimilează formelor de învățământ postliceal", adaugă aceştia.

Metodologia de organizare a colegiilor care primesc la cursuri tinerii care nu au diplomă de bacalaureat, fie pentru că nu s-au prezentat la examen, fie pentru că nu l-au promovat a fost publicată în Monitorul Oficial marţi. Acesta era singurul act care lipsea pentru ca universităţile să poată da startul la înscrieri.

Comenteaza