UBB Cluj va organiza primul program postuniversitar în Tehnologii Cuantice din țară

UBB Cluj va organiza primul program postuniversitar în Tehnologii Cuantice din țară

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar național în Tehnologii Cuantice.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Acesta va fi pus la punct împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative.

Programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare urmează să fie anunțate. 

„UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informației din țară, singurul membru de tip universitate din țară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), și țintește să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice. Odată cu coordonarea strategiei naționale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel și programe academice pentru a forma viitorii specialiști într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană, îi încurajăm și pe alții din țară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens și cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie. Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare. 

 UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT), după cum se arată în comunicat.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza