Foto UBB, în mijlocul unui scandal de rasism. „Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”

UBB, în mijlocul unui scandal de rasism. „Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”

O studentă a universității clujene trage un semnal de alarmă asupra misoginismului și rasismului care “transpiră” din suportul de curs al materiei “Psihologie judiciară”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, studenta Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB, a publicat imagini cu fragmentele controversate din suportul de curs. Autorul acestuia nu este menționat, ci doar materia.

„Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației - UBB. Rocking racism, misogyny and victim blaming like it's 2021. Stimați colegi și profesori, cât timp ne vom mai împăca cu aceste mizerii? Probabil doriți să educați și noile generații de psihologi să perpetueze rasismul, misoginismul și blamarea victimelor?

Oare de aceea suportul de curs materia "Psihologie judiciară" e plin de afirmații deplasate despre hoții "creoli", femeile care au o parte de vină în viol pt că au fost îmbrăcate într-un anumit fel și anormalitatea părului lung? Acesta e brandul Universitatea Babeş-Bolyai? Ce părere aveți, stimați profesori? Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”, a scris Claudia Toderean-Dascălu pe pagina sa de Facebook.

    UBB, în mijlocul unui scandal de rasism. „Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”

UBB, în mijlocul unui scandal de rasism. „Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”

    UBB, în mijlocul unui scandal de rasism. „Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”

Daniel David, rector UBB: “Suntem conştienţi cât de rău a făcut abordarea de tip rasism”

Rectorul UBB Cluj, profesorul Daniel David, afirma, într-un interviu acordat Mediafax la începutul lunii decembrie 2020, că universitatea clujeană este foarte atentă la discriminare și rasism.

Reporter: Care e situaţia în Universităţile de la noi? Există discriminare sau nici măcar nu cercetăm în direcţia asta?

Daniel David, rector UBB: „Eu pot să vă spun despre Universitatea Babeş-Bolyai că suntem foarte atenţi la acest lucruri. Adică suntem conştienţi cât de rău a făcut abordarea de tip rasism. Încercăm să îi învăţăm pe studenţi să schimbe modul de gândire, modul de a vorbi. Nu poţi fi tratat ca om prin prisma unor atribute fizice. Avem ghiduri foarte clare de discriminare şi le urmăm. Mergem pe educaţie şi în acelaşi timp sunt şi sancţiuni dacă intri sub incidenţa ghidului de discriminare pe care îl avem. Discriminare în sens mai larg, nu doar discriminare în sens rasial.”

Reporter: Cât influenţează limbajul atitutidinea noastră faţă de rasism? Exemplu: „Dacă nu eşti cuminte te dau la ţigani” sau „nu fi ţigan cu mine”.

Daniel David: „Conceptul de rasă a pornit de la ideea că poţi să faci anumite diferenţe, anumite categorii în specia umană pe baza unor atribute fizice, iar acestor categorii le-au fost apoi atribuite, uneori într-o manieră proastă, o serie de atribute psihoculturale. Şi nu numai că le-au fost atribuite într-o manieră proastă, au început să fie tratate după aceea categoriile în termeni de superioritate şi inferioritate. Şi atunci când te referi la un individ folosind un atribut fizic, este o mare greşeală. Da, limbajul contează.”

Reporter: Avem profesori care folosesc formule discriminatorii, nu avem educaţie formală pentru toleranţă. Influenţează acest lucru comportamentul nostru colectiv?

Daniel David: „Sigur că da, până la urmă profesorii îţi dau un model mintal atunci când eşti la şcoală. Tu preiei modelul acela mintal de multe ori inconştient, automat, aşa cum preiei şi modele mintale din familie şi le foloseşti în manieră automată, inconştientă. De aceea este foarte important, mai ales când lucrezi în spaţiul public, să te educi.”

Comenteaza