UBB se extinde în Cluj Innovation Park printr-o investiţie de peste 1.000.000 euro

UBB se extinde în Cluj Innovation Park printr-o investiţie de peste 1.000.000 euro

Universitatea ''Babeş-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că se extinde în Cluj Innovation Park cu şase centre de cercetare-dezvoltare-inovare şi un institut, printr-o investiţie de peste 1.000.000 de euro.

"UBB îşi consolidează prezenţa academică în Cluj Innovation Park printr-o reţea de Huburi academice STAR-UBB. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se extinde în Cluj Innovation Park cu şase Centre de cercetare-dezvoltare-inovare şi un Institut, printr-o investiţie de peste 1.000.000 Euro. UBB este universitatea din ţară cu cel mai complex şi divers profil academic. Pentru ca acest profil să fie transformat într-un avantaj competitiv real, stimulându-se colaborările multi, inter şi transdisciplinare, în anul 2020 s-au înfiinţat, la nivel de universitate, şase Şcoli Academice/de Ştiinţă (https://news.ubbcluj.ro/ubb-se-organizeaza-in-scoli-academice/): (1) Şcoala de ştiinţe ale naturii şi ale vieţii; (2) Şcoala de inginerie/tehnologie; (3) Şcoala de sănătate; (4) Şcoala de ştiinţe sociale; (5) Şcoala de ştiinţe umaniste şi arte şi (6) Şcoala de teologie. Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie (Institutul STAR-UBB - http://starubb.institute.ubbcluj.ro/) este deja un institut de excelenţă cu tradiţie al UBB, având rolul de a identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de UBB.

Potrivit sursei citate, prin acest nou proiect de dezvoltare strategică, fiecare Şcoală academică/de ştiinţă din UBB va avea un Centru asociat, cu rol de hub integrativ şi platformă de cooperare între unităţile academice cuprinse în fiecare Şcoală.

"(1) Centrul Virtual Labs, asociat Şcolii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii; (2) Centrul Virtual & Practical Engineering, asociat Şcolii Academice de Inginerie şi Tehnologie; (3) Centrul eHealth/tHealth, asociat Şcolii Academice de Sănătate; (4) Centrul Big Data & Machine Learning, asociat Şcolii Academice de Ştiinţe Sociale; (5) Centrul Digital Arts & Humanities, asociat Şcolii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte; şi (6) Centrul Etics & Sacred Musics, asociat Şcolii Academice de Teologie. Centrele vor forma o reţea academică (STAR-UBB-Network), coordonată de Institutul STAR-UBB, care se extinde astfel în Cluj Innovation Park", se mai arată în comunicat.

Conform comunicatului, o parte din finanţarea acestei noi dezvoltări este asigurată prin proiectul "Reţeaua academică de cercetare de excelenţă STAR UBB", proiect de dezvoltare instituţională şi de finanţare a excelenţei din cadrul Planului naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2015-2020. Proiectul a fost câştigat în cadrul competiţiei C.1.2 PFE-CDI 2021 din Programul "Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare" şi are o valoare totală de 6.834.000 lei.

"Prin acest proiect din Cluj Innovation Park fiecare Şcoală academică din universitatea noastră va avea un Centru asociat, cu rol de Hub integrativ şi platformă de cooperare, cele şase Centre beneficiind, la rândul lor, de un astfel de Hub în forma Institutului STAR-UBB. În acest fel se formează o reţea multinivelară (Unităţi academice în facultăţi-Centre integrative la nivel de Şcoli-Institutul STAR-UBB) distribuită (în structurile/facultăţile UBB), care poate susţine cercetări şi inovaţii socio-economice de vârf. Aşa cum am spus, UBB rămâne cea mai puternică instituţie academică în oraş şi se va dezvolta aici, dar, în paralel, duce oraşul dincolo de limitele actuale, acest proiect întărind prezenţa UBB în Cluj Innovation Park, dincolo de Centrul UBB de Industrii Creative deja existent acolo (https://news.ubbcluj.ro/centrul-ubb-de-industrii-creative-este-functional/), adăugându-se acum această structură integrativă şi multinivelară în logica STEM+, pregătindu-se astfel dezvoltarea de anvergură InfoBionano4Health ca o nouă specializare a oraşului, Transilvaniei şi ţării (https://news.ubbcluj.ro/ubb-si-cluj-napoca-inca-un-pas-mare-spre-infobionano4health-noua-specializare-inteligenta-a-orasului-si-a-tarii/)", a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Etichete
Comenteaza