Universitatea Bucureşti se alătură UBB-ului în scandalul cu Ministerul Educaţiei

Universitatea Bucureşti se alătură UBB-ului în scandalul cu Ministerul Educaţiei
| Foto: Arhiva

Universitatea din Bucureşti se alătură declaraţiei publice lansate de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educaţiei Naţionale de Metodologie de clasificare şi ierarhizare a universităţilor.

"Considerăm că arhitectura pe care se bazează construcţia metodologiei în forma propusă de MEN este fundamentată pe o viziune birocratică, administrativă, care nu corespunde exigenţelor ce se impun unui clasament internaţional. De altfel, politica asumată a ministerului de a implica ARACIS în acest demers este o cauză directă a acestei situaţii de inadecvare pe care o semnalăm o dată în plus. În mod deliberat, este alocată în metodologia propusă de MEN o pondere foarte mică a indicatorilor legaţi de competitivitate-excelenţă, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internaţionale de referinţă în domeniu, care rezervă acestor factori rolul major. Ca o consecinţă directă, predomină setul de indicatori de acreditare specifici viziunii ARACIS, care dobândesc o importanţă covârşitoare, ceea ce conduce către o relativizare, dacă nu chiar o inversare a diferenţelor reale de competitivitate dintre universităţile româneşti", se arată într-un comunicat al UB, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu uzanţele internaţionale, este imperios necesară şi binevenită implicarea experţilor internaţionali în domeniu.

"Totuşi, experţii desemnaţi de Banca Mondială, instituţie recunoscută pentru finanţarea proiectelor educaţionale viabile, s-au raliat mai degrabă unor interese de ordin politic, în detrimentul obiectivelor asumate. Acest demers de realizare a metodologiei de clasificare nu ar trebui viciat în niciun fel de astfel de ingerinţe şi nu ar trebui, pe de altă parte, nici să se transforme într-un experiment al experţilor internaţionali. Universitatea din Bucureşti, reluând recomandările expuse în Rezoluţia Consorţiului Universitaria, reunit în luna iunie a acestui an, solicită Guvernului să nu permită denaturarea, de către Ministerul Educaţiei, a realităţii academice prin clasamente influenţate politic şi îşi reafirmă, o dată în plus, disponibilitatea de a contribui prin toate resursele sale la construcţia unui cadru de clasificare a universităţilor în acord cu bunele practici internaţionale", menţionează comunicatul Universităţii Bucureşti.

Pe 18 iulie, Universitatea Babeş-Bolyai a contestat metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti, propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale.

UBB a apreciat că metodologia propusă de minister pentru realizarea acestui clasament este "complet greşită" şi că, dacă a fost creată cu rea-intenţie, atunci demersul vizează siguranţa naţională.

"Ministrul actual al Educaţiei ţine cu orice preţ să finalizeze clasificarea universităţilor (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul şi-a exprimat deja public viziunea şi aşteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din Bucureşti nu merită gradul de încredere ridicat şi că Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca nu este nicidecum competitivă, aşa cum se crede. În acest proces şi-a luat ca partener principal ARACIS şi a găsit un grup de 'experţi internaţionali' care să-i implementeze viziunile politice. Din păcate, metodologia propusă este una complet greşită. Dacă a rezultat din neştiinţă, este îngrijorător, dar lucrurile încă pot fi corectate. Dacă a rezultat însă din rea-intenţie, atunci acest demers este unul care vizează siguranţa naţională", se preciza într-un comunicat al UBB.

Comenteaza