Universitățile din Cluj, magnet pentru absolvenții de liceu. Ce facultăți caută

Universitățile din Cluj, magnet pentru absolvenții de liceu. Ce facultăți caută
| Foto: Facebook/Universitatea Babeş-Bolyai

Este perioada admiterilor în facultăți, iar universitățile clujene sunt asaltate de absolvenții de liceu care se pregătesc să devină studenți.

Potrivit site-ului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, în total s-au înscris pentru anul universitar 2019/2020 un număr de 1.727 de candidaţi, numărul locurilor scoase la concurs fiind de 650 la buget şi 261 la taxă.

Astfel, la programul de studiu Farmacie din cadrul Facultăţii de Farmacie s-au înscris doar 88 de candidaţi, deşi au fost scoase la concurs un număr de 146 de locuri la licenţă, din care 96 la buget şi 50 cu taxă. La celălalt program de studiu din cadrul facultăţii, Nutriţie şi Dietetică, s-au încris 63 de candidaţi pe cele 50 de locuri la licenţă scoase la concurs, 20 la buget şi 30 la taxă.

Cea mai mare concurenţă la UMF Cluj-Napoca, de 2,56 candidaţi pe un loc, a fost înregistrată la programul de studiu Tehnică Dentară din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, unde s-au înscris 128 de concurenţi pe 50 de locuri la licenţă – 30 buget şi 20 cu taxă.

La programul de studiu Medicină de la Facultatea de Medicină au fost scoase la concurs 300 de locuri la buget şi 20 cu taxă, numărul celor înscrişi fiind de 771, iar concurenţa de 2,4 de candidaţi pe loc.

Înscrierea candidaţilor la UMF Cluj-Napoca s-a încheiat pe 19 iulie, iar examenul scris are loc miercuri.

De asemenea, concurenţă mare se anunţă şi la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde numărul candidaţilor care şi-au depus dosarele în prima săptămână de admitere este mai mare decât cel înregistrat în întreaga perioadă de înscrieri din anul 2018, fiind aproape 15.000 de absolvenţi de liceu înscrişi la licenţă, în timp ce alţi aproape 4.000 de absolvenţi de facultate doresc să urmeze programele de master ale instituţiei.

Potrivit unui comunicat al UBB, cea mai căutată facultate este Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), unde au fost depuse 2.689 de dosare pentru studiile de licenţă, urmată de Facultatea de Matematică şi Informatică – cu 1.821 de dosare pentru studiile de licenţă la zi, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei - cu 1.395 de dosare depuse, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde au fost depuse 1.173 de dosare de înscriere, respectiv Facultatea de Drept, care are aproape 1.020 de candidaţi.

„În ceea ce priveşte înscrierile pentru învăţământul la distanţă, prima poziţie este ocupată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – cu 553 de dosare depuse, urmată de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor - 319 de dosare şi Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – 161 de candidaţi”, se arată în documentul citat.

UBB Cluj-Napoca oferă, pentru anul universitar 2019/2020, un număr de 4.975 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu, peste 9.400 de locuri în regim cu taxă şi 2.700 de locuri pentru învăţământ la distanţă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate, 60 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie romă, 170 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 177 se alocă domeniilor prioritare, în timp ce alte 100 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării. Perioada de admitere pentru noul an universitar la UBB se încheie în 31 iulie 2019.

VEZI Cât te costă să studiezi la universitățile private din Cluj și TOP cele mai scumpe facultăți din Cluj

Comenteaza