Zeci de elevi de la Şincai, sancţionaţi pentru că şi-au bătut joc de profesori. Mesajele postate FOTO

Zeci de elevi de la Şincai, sancţionaţi pentru că şi-au bătut joc de profesori. Mesajele postate FOTO
Zeci de elevi ai Liceului Teoretic Gheorghe Şincai au fost sancţionaţi de conducerea şcolii pentru că au postat mesaje jignitoare la adresa profesorilor pe un grup de pe reţeaua de socializare Facebook. Unora li s-a scăzut nota la purtare la 4,00.

 

Scandalul a pornit la mijlocul lunii februarie, 200 de elevi fiind anchetați de o comisie pentru că şi-au bătut joc de profesorii care le predau şi au postat mesaje amuzante, iar în unele cazuri, injurioase, la adresa lor, pe un grup privat de pe reţeaua de socializare Facebook, numit Şincai Memes. În total, grupul avea 600-700 de membri, dar a fost abandonat între timp, potrivit unui site de ştiri clujean.

La finalul anchetei şi a audierii a 62 de elevi despre care s-a constatat că au săvârşit abateri şi au "afectat drepturi prevăzute în legislaţia în vigoare, atât ale cadrelor didactice, cât şi ale unor elevi ai şcolii", conducerea liceului i-a pedepsit disciplinar pe cei găsiţi vinovaţi.

Astfel, "61 de elevi au primit sancţiuni prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, de la mustrarea scrisă până la mutarea disciplinară în alte uităţi de învăţământ", a specificat directorul liceului, Ioan Radu Todea.

Sancţiunile au fost însoţite de scăderea notei la purtare, în unele situaţii până la 4,00. Totuşi, niciunul dintre elevi nu a primit pedeapsa maximă, exmatricularea. În acest caz s-a implicat şi Consiliul Județean al Elevilor (CJE), care s-a asigurat de respectarea întregii proceduri prin care s-au decis sancțiunile pentru elevii implicați în scandalul grupului Şincai Memes.

"Am căzut de comun acord cu reprezentanții școlii în vederea evitării lipsei de subiectivitate în luarea deciziilor cu privire la sancțiuni. S-a decis păstrarea elevilor sub anonimat, în cadrul consiliului profesoral, pedepsele fiind decise exclusiv în funcție de gravitatea faptei.

Pe de altă parte, după convocarea consiliului profesoral, am cerut informații cu privire la întregul demers, asigurându-ne că totul a fost în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitare. Dacă vor fi găsite abateri, cu siguranță le vom semnala forurilor superioare", a declarat Vladian Muşat, președintele CJE Cluj şi elev la Liceul Şincai.

Atât directorul şcolii, cât şi Muşat au precizat măsura scăderii notei la purtare poate fi ridicată de Consiliul Profesoral dacă până la sfârşitul anului şcolar elevii dau dovadă de un comportament ireproşabil.

Ce spun părinţii

„Libertatea de exprimare invocată de unii elevi implicaţi, garantată de Constituţie, nu poate atinge demnitatea, onoarea şi dreptul la imagine a niciunei persoane. Gravitatea faptelor este dată şi de păstrarea în mediul online a anumitor postări (pe o perioadă de timp incontrolabilă) şi că orice faptă implică asumarea unei responsabilităţi. Demnitatea publică a unor cadre didactice sau a unor elevi, pe care unii dintre cei implicaţi nici măcar nu îi cunosc, a fost profund afectată.

Comitetul Reprezentativ al Părinţilor de la Liceul Şincai nu poate fi de acord cu aceste fapte şi le dezaprobă, iar decizia finală referitoare la gradul de gravitate a situaţiei şi la sancţiuni a rămas la latitudinea consiliului profesoral. Valorile liceului nu pot fi identificate cu activitatea acestui grup. Părinţii susţin activităţile de prevenţie propuse de comisia de cercetare şi deciziile luate de consiliul profesoral şi vor ajuta la implementarea lor, astfel încât asemenea incidente regretabile (care nu constituie ceva obişnuit în Liceul Şincai) să poată fi preîntâmpinate”, precizează CRP.

Comenteaza