Şeful SRI, discurs curajos la Cluj-Napoca despre "unii foşti lucrători ai SRI care gravitează în jurul companiilor de stat"

Şeful SRI, discurs curajos la Cluj-Napoca despre "unii foşti lucrători ai SRI care gravitează în jurul companiilor de stat"
| Foto: captura YouTube - Discursul directorului SRI, Eduard Hellvig, la UBB

Discursul pe care șeful SRI, Eduard Hellvig, l-a rostit marți în fața unor studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a atins un aspect trecut sub tăcere multă vreme: relația servicii-politicieni-companii de stat. 

Discursul directorului SRI, Eduard Hellvig a fost ţinut cu ocazia aniversării a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate și intelligence la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Directorul SRI Eduard Hellvig a recunoscut la Cluj-Napoca faptul că Serviciul Român de Informaţii a făcut şi greşeli, precizând că el cunoaşte „păcatele de care este acuzată instituţia”, şi ştie că există multă neîncredere în societate în ceea ce priveşte numărul „acoperiţilor” şi agenda acestora.

„Sigur că SRI-ul a făcut şi greşeli. Multe, în aceşti 32 de ani. Să repari greşelile făcute este un proces complicat care cere timp (...). Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este şi mai complicat. Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient”, a declarat Hellvig la Cluj-Napoca.

„Cunosc păcatele de care este acuzată instituţia, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept. Ştiu şi de problemele generate de unii foşti lucrători ai SRI poziţionaţi fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conştienţi de aceste probleme şi vom face tot ce ţine de noi pentru a le rezolva”, a subliniat directorul SRI.

Directorul SRI a menţionat că "prea mulți se așteaptă să primească sugestii de la servicii. Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească “indicații” sau “sugestii” despre ce au de făcut."

Eduard Hellvig spune că ştie că există multă neîncredere în societate în ceea ce priveşte numărul “acoperiţilor” şi agenda acestora în diverse sectoare strategice. „Vă pot asigura că de la începutul mandatului meu activitatea lor se desfăşoară strict în limitele legii”, a precizat el.

Vindecarea trecutului poate fi posibilă doar prin prezentarea adevărului, crede Hellvig. „Sigur că se mai fac erori. Se vorbeşte în continuare despre oamenii din SRI ca despre securişti. Ceea ce este complet nedrept. Însă cei care populează astăzi această instituţie merită să se vorbească despre ei în termeni corecţi. Majoritatea sunt tineri, de 30-40 de ani, şi au aflat despre vechea Securitate din cărţi şi din arhive”, a afirmat directorul SRI.

Comenteaza