Foto Europarlamentar PSD, la Cluj: „România a negociat prost PNRR-ul. Unele reforme se vor face exact înainte de alegeri, în 2023”

Europarlamentar PSD, la Cluj: „România a negociat prost PNRR-ul. Unele reforme se vor face exact înainte de alegeri, în 2023”
Europarlamentar PSD, la Cluj: „Unele proiecte din PNRR
Europarlamentar PSD, la Cluj: „Unele proiecte din PNRR
Europarlamentar PSD, la Cluj: „Unele proiecte din PNRR

Europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu, a susținut, marți, o conferință de informare pe tema fondurilor europene, la Cluj-Napoca.

La eveniment au mai participat, pe lângă parlamentarul european, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, fostul ministru Roxana Mînzatu, specialiști ai social-democraților pe zona fondurilor europene, dar și membri PSD, consilieri locali sau județeni.

Negrescu, care a fost și ministrul pentru Afaceri Europene, susține că România este printre ultimele state din blocul european care vor avea acceptat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dovadă că nu a fost realizat așa cum ar fi trebuit.

„Am fost de nenumărate ori în Cluj. Aici, mereu întâlnim oameni care au proiecte și vor să facă proiecte pentru comunitățile lor. Nici până astăzi nu avem un Plan de Redresare și Reziliență acceptat de Comisia Europeană. România este printre ultimele state care vor avea planul adoptat de executivul european. Acest lucru se va întâmpla în toamnă, probabil la finalul lunii septembrie.

Aceasta este dovada că planul nu a fost conceput într-o manieră adecvată. Nu a existat dialog cu PSD, cu autoritățile locale, cu partenerii sociali sau cu experți care ar fi putut contribui la realizarea lui. Comparativ cu ceea ce au prezentat alte state europene, pot să confirm faptul că planul prezentat de către Guvernul țării nu prezintă o viziune foarte clară despre modul în care ar trebui să arate economia României”, a declarat eurodeputatul.

Victor Negrescu mai spune că toată suma din PNRR este un împrumut, România a negociat „prost”, iar acest plan ar fi trebuit să cuprindă resurse financiare pentru sectorul economic, pentru IMM-uri, pentru crearea de locuri de muncă, însă, aceste lucruri nu se regăsesc.

„România a negociat prost la Bruxelles. Pe calendarul susținut de către Guvernul României, reformele dificile, pe zona de pensii, posibila creștere a taxelor, a impozitelor pe proprietăți, ș.a.m.d. toate sunt prevăzute a se face exact înainte de alegeri, în anul 2023. 

Clujul, ca și județ beneficiază de finanțări consistente din PNRR. Totuși, Clujul beneficiază nu pentru că a negociat cineva pentru ele, ci pentru că pe statisticile europene, județul este văzut ca având potențial de dezvoltare și trebuie susținut în continuare să-și atingă obiectivele”, a explicat europarlamentarul.

Acesta a mai adăugat că, la nivelul PSD, s-a propus să se meargă câtre cei care pot dezvolta astfel de proiecte, să se asigure că aceste fonduri nu sunt ratate, și să corecteze ceea ce nu reușesc să facă cei care sunt acum la „putere”.

„Acest ciclu financiar european reprezintă o oportunitate pentru România. Probabil, este ultimul tren care să cuprindă o valoare atât de semnificativă. Cine din România nu înțelege acest lucru, nu înțelege ce înseamnă fondurile europene. Dacă nu accesăm banii, îi vom pierde. Nu îi vor pierde un partid sau altul, ci cu toții”, a afirmat demnitarul european.

Victor Negrescu a preluat mandatul de europarlamentar, la 1 februarie 2020, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European.

Comenteaza