Europarlamentarul Daniel Buda îi felicită pe Cîțu și pe ministrul Mediului: „De astăzi, viețile și bunurile oamenilor vor fi protejate”

Europarlamentarul Daniel Buda îi felicită pe Cîțu și pe ministrul Mediului: „De astăzi, viețile și bunurile oamenilor vor fi protejate”
| Foto: Arhiva

Eurodeputatul clujean se arată mulțumit de ordonanța de urgență privind metodele de intervenție pentru specia urs brun, aprobată de Guvern.

Guvernul condus de Cîțu a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Liderul PNL Cluj consideră că aprobarea acestei ordonanțe este de o importanță crucială atât pentru populație, dar mai ales pentru fermieri.

„Felicitări Florin Cîțu, felicitări Tánczos Barna! De astăzi (miercuri - n.red.), viețile și bunurile oamenilor vor fi protejate de guvernul Cîțu! O problemă care a trenat de o lungă perioadă de timp, și-a găsit într-un final rezolvarea sub guvernarea Cîțu. Atacurile prădătorilor mari, în special a urșilor s-au soldat de cele mai multe ori cu victime umane sau au produs pagube însemnate fermierilor, așa cum am mai arătat în nenumărate cazuri.

Astfel, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor condus de Barna Tánczos, o ordonanță de urgență privind metodele de intervenție pentru specia urs brun. Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Intervenția asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului, de către echipa de intervenție (formată din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, personal tehnic, medic veterinar) a nivelului de risc stabilit, potrivit Procedurii în vigoare.

În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs, unitățile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare și medicii veterinari, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Costurile privind intervenția se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenția.

Salut aprobarea acestei ordonanțe de o importanță crucială atât pentru populație, dar mai ales pentru fermieri. Ocrotirea unor valori esențiale precum viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice reprezintă principiile care au stat la baza elaborării acestui act normativ!

Mă bucur că atât semnalele pe care le-am tras de la Bruxelles, cât și nemulțumirile fermierilor și-au găsit răspunsul la această problemă atât de gravă pentru fermieri și nu numai. Fermierii, bunurilor lor și viețile oamenilor sunt protejate de Guvernul Cîțu!”, a transmis europarlamentarul clujean.

Comenteaza