Procurorii DNA Cluj îl vor pe Modrea după gratii

Procurorii DNA Cluj îl vor pe Modrea după gratii
Fostul şef al Vămii Cluj stă în Constanţa cu fosta soţie a unui afacerist cunoscut.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au atacat cu apel sentinţa Tribunalului Cluj prin care Alain Modrea, fost şef al Vămii Cluj, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Între timp, Modrea îşi împarte viaţa cu Adriana Strutinsky, fosta soţie a unui milionar din Constanţa.

Sentinţa instanţei de fond a fost pronunţată la începutul acestei săptămâni, Modrea scăpând, la limită, de executarea pedepsei cu închisoarea. Judecătorul a aplicat în cazul său o condamnare de patru ani, maximul pentru suspendarea condiţionată a pedepsei, şi o perioadă de încercare de şase ani. Astfel, în cazul în care Modrea ar comite o nouă infracţiune în acest interval de timp, ar executa şi pedeapsa de patru ani în închisoare.

Alain Modrea a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi a fost arestat în martie 2011. Fostul şef al Serviciului Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj ar fi luat mită 4.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i determina pe subordonaţii săi să aplice o amendă mai redusă în urma unui control. După patru luni petrecute după gratii, vameşul a fost judecat în stare de libertate.
Potrivit rechizitoriului, denunţătorul Cătălin Alexandru i-a dat omului de afaceri israelian Zur Moshe 12.000 de euro pentru a-i da mai departe unui şef din Vamă cu scopul de a scăpa uşor în urma unui control al inspectorilor. Procurorii au găsit, în 16 martie, 4.000 de euro asupra lui Modrea, iar restul de 8.000 erau în biroul lui Moshe. Acesta a declarat că nu a dat toţi banii pentru că se temea că Modrea nu va rezolva problema amicului său. Pe de altă parte, Modrea a spus că banii erau un împrumut de la Zur Moshe, poziţie pe care şi-a menţinut-o pe parcursul procesului penal.

Modrea a fost suspendat din funcţie după reţinerea şi arestarea sa, iar încercarea sa de a fi reangajat la vamă, ca şef, a fost un eşec, instanţa respingând cererea sa. Încă de la primul termen de judecată, Zur Moshe şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost judecat în procedură simplificată, fiind condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare.

La două zile după proununţarea sentinţei Tribunalului Cluj, procurorii DNA au făcut apel, nemulţumiţi de faptul că pedeapsa a fost dată cu suspendare. Fostul şef al vămii clujene încă nu a atacat sentinţa, urmând să ia o decizie la începutul săptămânii viitoare. "Nu am atacat încă sentinţa. Urmează să mă întâlnesc cu clientul şi să luăm o decizie", a declarat avocatul Tiberiu Ban, care l-a reprezentat pe Modrea în acest proces. Avocatul a cerut schimbarea încadrării juridice din luare de mită în trafic de influenţă, însă judecătorii au reţinut infracţiunea stabilită de procurorii DNA.

Alain Modrea s-a mutat, la scurt timp după ce a fost eliberat din arest, în Constanţa, unde locuieşte cu prietena sa, Adriana Strutinsky. Conform surselor ZIUA de CLUJ, Strutinsky are o firmă de comisionare vamală, însă Modrea a fost sfătuit să stea departe de această activitate. "Modrea lucrează ca manager, la o firmă ce se ocupă de comerţ, nu mai are nici o legătură cu activitatea vamală", au declarat sursele ZIUA de CLUJ.

Adriana Strutinsky este o persoană cunoscută în Constanţa, fiind fosta soţie a afaceristului Sorin-Gabriel Strutinsky, prieten şi asociat cu primarul Constanţei, Radu Mazăre. Strutinsky ocupa în 2011 locul 462 în topul Forbes România, cu o avere estimată la 7-8 milioane de euro, din media, comerţ, distribuţie şi turism. Tot potrivit topului Forbes, acesta ar fi acţionar în 40 de firme. În 2011, cei doi soţi au decis să se despartă, după 19 ani de căsnicie, presa constănţeană catalogând evenimentul drept "divorţul anului" în municipiu. Soţia afaceristului şi-a păstrat numele de familie în urma divorţului, iar împărţirea averii s-a făcut de comun acord.

 

Comenteaza