Vasile Puşcaş, senior adviser la BT

Vasile Puşcaş, senior adviser la BT
Vasile Puşcaş, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene şi negociator-şef al României cu UE, este senior adviser pentru programe europene pe lângă Banca Transilvania (BT), scrie Mediafax Business.

 “Fostul ministru va fi consultant pentru BT în cadrul unui nou program, care se va concentra pe atragerea de fonduri europene, şi pe care îl vom lansa marţi la Bucureşti, în prezenţa lui Vasile Puşcaş”, au confirmat pentru ZIUA de CLUJ surse din Banca Transilvania.

 

Vasile Puşcaş (foto dreapta) a fost numit în decembrie 2008 de premierul Emil Boc în funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) iar la începutul anului trecut coaliţia aflată atunci la guvernare, PDL-PSD, a decis schimbarea titulaturii acestuia în şef de departament cu rang de ministru.

 

în perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Vasile Puşcaş a fost ministru delegat în Guvernul Adrian Năstase, negociator-şef al României cu Uniunea Europeană. Sub coordonarea sa, Delegaţia Naţională de Negociere pentru Aderarea României la Uniunea Europeană a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles.

 

Numele lui Vasile Puşcaş este legat şi de reacordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate. El este diplomatul român care a negociat, la Washington DC (1992-1994), reacordarea acestui privilegiu comercial pentru România, într-o perioadă în care ţara era considerată instabilă din punct de vedere democratic. în volumul “Bastoane şi Morcovi”, Reacordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate (Congresul SUA, 1990-1996), Cluj-Napoca: Eikon, 2006), profesorul Puşcaş aminteşte de acea perioadă:

 

“în perioada 1992-1994 am făcut parte din echipa care a avut mandatul de a negocia, la Washington D.C., reobţinerea clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România. A fost nu doar o experienţă politico-diplomatică deosebită, dar şi una intelectuală aparte. Amândouă m-au obligat nu numai la o cercetare a trecutului, ci mai ales a prezentului şi viitorului relaţiilor româno-americane.”

 

Comenteaza