Cât plătim de luna viitoare dacă ajungem în spital

Cât plătim de luna viitoare dacă ajungem în spital
Ministrul Sănătăţii a anunţat că pacienţii vor achita coplata începând de la 1 aprilie. Fiecare spital va decide ce sumă va încasa.

Pacienţii clujeni vor achita coplata pentru serviciile spitaliceşti începând din 1 aprilie, potrivit unei hotărâri de guvern. Suma este cuprinsă între 5 şi 10 lei, potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi va fi achitată o singură dată, la externare.

"Conform contractului-cadru pe 2013 - 2014, începând cu 1 aprilie, va fi introdusă coplata în sistemul medical. Pacienţii vor achita, la externare, sume între 5 şi 10 lei. Nivelul coplăţii va fi stabilit de fiecare unitate spitalicească în parte", a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj, Crina Grozav.

Spitalele din Cluj vor stabili, în parte, în cadrul Consiliilor de Administraţie, ce sumă vor trebui să plătească pacienţii, după externare.

"În cursul săptămânii viitoare se va reuni Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean şi va stabili suma pentru coplată", a spus directorul Spitalului Judeţean Cluj-Napoca, Cristiana Ciortea. Atât pacienţii cât şi reprezentanţii unităţilor medicale susţin că suma de plată este una modică. Cu toate acestea, asociaţiile de pacienţi din judeţul Cluj susţin că banii ar putea fi direcţionaţi către programele naţionale de sănătate.

"Suma e mică, dar nu ştim ce se poate face cu banii strânşi în urma coplăţii. Ar fi bine ca banii să fie direcţionaţi către programele de sănătate", a arătat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH) Cluj, Sorin Mărginean. El a punctat şi că încă nu s-au stabilit măsuri clare în cazul în care pacientul nu dispune de aceşti bani la externare.

Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiilor medicale susţin că suma fiind modică ajută mai mult la sensibilizarea cetăţenilor faţă de actul medical. "Văd importanţa coplăţii nu ca aport financiar la bugetul sistemului medical, ci ca pe o sensibilizare a cetăţenilor vizavi de faptul că sistemul sanitar costă", a explicat Ciortea.

Potrivit datelor furnizate de oficialii Spitalului Judeţean din Cluj, unitatea medicală are 4.500-5.000 de pacienţi internaţi pe zi, însă de abia 30% din ei vor trebui să plătească taxa. "La noi 45-50% din pacienţii internaţi sunt în regim de urgenţă, deci vor fi scutiţi de coplată. Apoi, sunt mulţi internaţi pe programele de sănătate şi sunt mulţi pensionari", a arătat Ciortea.

"Bolnavii cronici care sunt incluşi în programul naţional de sănătate, care sunt obligaţi să aibă uneori mai multe internări pe an, sunt scutiţi, copiii până la 18 ani, gravide şi lăuze, pensionari care au pensie sub 740 lei şi mai sunt câteva categorii de persoane cu handicap. De asemenea, toate internările care sunt considerate de urgenţă, prin UPU, sunt scutite de la coplată", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii.

Comenteaza