Se caută torţionarii mitropolitului Bartolomeu

Se caută torţionarii mitropolitului Bartolomeu
Noul director al IICCMER, clujeanul Radu Preda, şi-a propus mai multe obiective, iar unul dintre acestea este să încerce să îi identifice pe cei care l-au torturat pe ÎPS Bartolomeu, fostul mitropolit al Clujului.

Noul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), clujeanul Radu Preda, a precizat, pentru ziuadecj.ro, care sunt obiectivele sale. Numirea sa a apărut joi în Monitorul Oficial, dar Preda îşi va ocupa funcţia de luni.

Cercetare depolitizată

"Am convenit cu premierul ca misiunea Institutului să fie cea genuină de cercetare şi educaţie, pentru ca în România viitorului să fie mai mulţi alegători care, cunoscând adevărul despre lipsa de libertate, să aprecieze libertatea. Va fi o cercetare depolitizată, pentru că istoria nu se scrie în funcţie de culoarea politică. Vom colabora cu toate instituţiile care ne pot sprijini în acest demers şi cu societatea civilă", a spus Preda.

Dosarele torţionarilor merg la Procuratură

Clujeanul a vorbit şi despre torţionari. În ultima perioadă, IICCMER a beneficiat de publicitate după ce a identificat mai mulţi torţionari din perioada comunistă, vezi cazurile Vişinescu şi Ficior.

L-am întrebat pe Radu Preda, un apropiat lui Bartolomeu Anania, dacă va încerca să îi identifice şi pe cei care l-au torturat pe fostul mitropolit. "Dosarele torţionarilor vor merge mai departe, le vom înainta Procuraturii. În cazul mitropolitului Bartolomeu, majoritatea torţionarilor erau mai în vârstă decât Înalt Prea Sfinţia Sa. Nu vrem o vânătoare de vrăjitoare. Este puţin realist să îi identificăm pe acei torţionari şi să găsim probe. Ne vom strădui totuşi să îi identificăm pe cei care l-au torturat", a precizat teologul clujean.

Potrivit adevarul.ro, unul dintre cei care l-au torturat pe ÎPS Bartolomeu Anania, la penitenciarul din Ploieşti, a fost Mauriciu Ştrul. În calitate de comandant al Securităţii din sectorul Ploieşti, pentru o scurtă perioadă, unul dintre cei mai cruzi torţionari comunişti, evreul Mauriciu Ştrul a reuşit să obţină o mărturie scrisă, devenită celebră peste vreme, de la Bartolomeu Anania. Pentru a nu mai pierde timpul cu torturile, Mauriciu Ştrul a ordonat ca viitorul mitropolit să fie drogat cu scopolamină, „serul adevărului". Ştrul s-a născut în 1911 şi nu se ştie dacă mai trăieşte sau a murit.

Acesta a mai subliniat că IICCMER va participa la o discuţie legată de memoria comună europeană a secolului XX, vizând comunismul şi naţional-socialismul.

Profesor la UBB, dar şi la Paris sau Florenţa

Radu Preda este unul dintre cei mai cunoscuţi teologi români. El este conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, este titularul singurei catedre de teologie socială ortodoxă din România şi profesor-invitat al Universităţilor din Paris, Florenţa, Hanovra şi Viena. A făcut studii la Bucureşti (licenţă), Heidelberg, Paris şi Roma (pregătirea doctoratului) şi la Salonic (post-doctorat). Radu Preda este director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER), Cluj-Napoca.

 

Comenteaza