Occidentul şi Orientul, la întâlnire în parc GALERIE FOTO

Occidentul şi Orientul, la întâlnire în parc GALERIE FOTO
Clujul ţine să-şi consolideze statutul de oraş multicultural. Ultima acţiune în acest scop a fost organizată în weekend, când Occidentul şi-a dat întâlnire, spre delectarea publicului clujean, cu Orientul.

Asiatici, arabi, europeni, americani sau africani, studenţii veniţi în schimburi de experienţă la Cluj şi-au dat întâlnire în parcul de la Iulius Mall. Astfel, clujenii au putut sta de vorbă cu studenţi veniţi din peste 20 de ţări, printre care se numără Cehia, Canada, SUA, Polonia, Tunisia, Thailanda, Taiwan, Egipt, Mexic, Malaezia, Hong Kong sau Zimbabwe, reuniţi în cadrul evenimentului intitulat "Global Village", organizat de către AIESEC.

Îmbrăcaţi casual, sau, din contră, purtând cu mândrie costumele tradiţionale ale ţării din care provin, aceştia au îmbiat vizitatorii parcului cu preparate culinare care de care mai diverse, specifice zonei în care s-au născut şi crescut, dar şi cu băuturi tradiţionale.

Cel mai mare succes la public l-au avut produsele din bucătăria occidentală, care s-au terminat la nici o oră de la începerea evenimentului. Astfel, clujenii s-au îmbulzit pe clătitele cu sirop de arţar canadiene, plăcinta cu rubarbă americană, tzatziki-ul grecesc, spaghetele italiene sau clătitele de cartofi cehe.

Curajoşii şi-au îndreptat atenţia, însă, spre delicatesele exotice cu nume imposibil de pronunţat, printre care se numără diverse dulciuri chinezeşti, mâncăruri pe bază de carne tunisiene, mexicane sau malaeziene, dar şi diverse salate. "Am gustat ceva mâncare din Zimbabwe, cred. Nu ştiu ce era, avea gustul interesant, ziceai că e cu arahide. N-a fost rea la gust, dar a fost cumva ciudat, probabil că nu-s obişnuită cu gustul", a spus o tânără venită să guste din preparatele expuse.

Serviabili şi foarte deschişi, studenţii străini nu s-au ferit să se fotografieze cu vizitatorii, cărora, pe lângă showul culinar, le-au oferit şi informaţii privind cultura şi tradiţiile din ţările lor.

"Aici avem un fel de talismane, pe care le agăţăm la geantă, la pantaloni sau le putem purta şi ca brăţări sau pandative. Se zice că aduc noroc. Avem şi câteva vederi din Hong Kong, aşa arată oraşul nostru din diferite unghiuri, iar astea sunt nişte pliculeţe care se dau, în mod tradiţional, de Anul Nou chinezesc. În ele de obicei se pun şi bani. Sunt de culoare roşie pentru că la chinezi, roşul simbolizează norocul şi atunci, cine primeşte plicul va avea noroc tot anul", explică una dintre studentele prezente la standul Hong Kong.

Dacă unii dintre studenţi vin cu o prezentare mai formală a ţării lor, italienii preferă să abordeze subiectul într-un mod mai degajat. "Ştii de unde vin spaghetele?", este întrebată o tânără care tocmai gustase din preparatul italian. "Nu, nu cred că ştiu", a venit răspunsul ei. "Hai că ştii. Vin din acelaşi loc de unde vine şi pizza", continuă italianul. "Italia, nu?", continuă discuţia. "Dar ştii şi din ce oraş?", vine următoarea întrebare. "Asta nu mai ştiu", spune domnişoara. Discuţia continuă în acelaşi stil timp de mai multe minute, până când studentul italian este mulţumit de răspunsurile fetei.

Urechile celor veniţi în parc au fost umplute de sunetul muzicii specifice ţărilor din care provin studenţii străini. Spre amuzamentul dar şi delectarea publicului, pontonul parcului a devenit scenă de dans, studenţii străini profitând de ocazie pentru a le arăta clujenilor cum arată dansurile lor tradiţionale şi nu numai.

De altfel, la doar câteva minute după ce a început prima reprezentaţie artistică, în jurul dansatorilor s-au strâns în jur de 100 de spectatori, de la copii de trei ani până la bătrâni de 70-80, care priveau, amuzaţi, spectacolul.

"Mă bucur mult că am venit, este foarte interesant să văd, stând unul lângă altul, chinezi, tunisieni şi indieni. Mi-a plăcut în mod special cum au venit toţi şi au dansat împreună, este chiar foarte fain să-i vezi pe toţi cum se manifestă ca la ei acasă", a declarat, entuziasmată, Andreea, una dintre tinerele venite la eveniment.

"Am dat şi eu o tură, am gustat din clătitele de la primul stand, alea cu sirop de arţar. Problema e că eu tocmai am mâncat şi nu prea mai intră nimic în mine. Acum vreau să văd ce se întâmplă cu dansul, pare a fi interesant", a spus Vlad.

"Global Village" este un eveniment organizat de către AIESEC, una dintre cele mai mari organizaţii de tineri din lume. La evenimentul de duminică, pe lângă prezentarea culinară şi activităţile de dans, a fost organizată şi o tombolă la care au putut participa toţi vizitatorii, dar şi un târg de internship.

 

 

Comenteaza