DRAGNEA LA CLUJ. Cu cască de constructor, pe şantierul catedralei greco-catolice din Cluj GALERIE FOTO

DRAGNEA LA CLUJ. Cu cască de constructor, pe şantierul catedralei greco-catolice din Cluj GALERIE FOTO
Vicepremierul Liviu Dragnea a avut o întâlnire la Cluj cu episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, ocazie cu care a vizitat stadiul lucrărilor la catedrala Sfântul Iosif, care au început în 1991.

În acest scop episcopia greco-catolică a primit suma de un milion de lei de la guvern pentru continuarea lucrărilor la acest edificiu destinat martirilor şi mărturisitorilor secolului XX. 

"Am un scop precis, de a spune că guvernul a sprijinit construcţia catedralei şi va sprijini în continuare această construcţie. Am vrut să vin şi pentur a arăta respectul nostru pentru Cluj, care este model de ecumenism, un model de convieţuire paşnică, multietnică. Este o clădire frumoasă, amplă, care va contribui la atractivitatea oraşului. Sprijinul pe care îl acordă guvernul Bisericii Greco-Catolice este un mic gest reparatoriu şi apreciem contribuţia acestei biserici la menţinerea identităţii naţionale", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

"Pentru noi este o bucurie că s-a format o tradiţie a raportărilor pe care le facem. Această construcţie, a cărui loc a fost binecuvântat încă anii '90, a avut diferite momente şi etape. Ne-am oprit mai mult la nivelul de 7 m din motive obiective, iar din 2010 am făcut o primă raportare cu ajutorul domnului inginer Olteanu care este sufletul constructorilor acestei clădiri, momentul reînceperii acestui edificiu.

În luna septembrie a anului 2013 făceam un al doilea amonet de raportare în clipa în care ne îndreptăm, sper, o etapă foarte dificilă a inelului perimetral pentru reducerea de diametru a acestei catedrale, o construcţie unică în felul ei şi foarte dificilă, pentru care mulţumim lui Dumnezu că s-a încheiat cu succes. Iată-ne la încheierea unei noi etape care ne conduce până la 35 m înălţime de la nivelul zero.  

Ne bucurăm pentru că putem prezenta finanţatorilor noştri, cei care ne-au sprijinit pentru aceste etape. Noi considerăm că această clădire se ridică pe sămânţa sfântă a martirilor şi mărturisitorilor bisericii noastre în timpul comunismului", au fost cuvintele episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

Eparhul greco-catolic a mulţumit vicepremierului Dragnea care a participat la acest moment, precum şi prefectului Gheorghe Vuşcan şi tuturor sponsorilor care au contribuit până în acest moment la ridicarea acestiu edificiu.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 1991. Proiectul a înaintat foarte greu din cauză că s-a renunţat la proiectul iniţial din cauza costurilor destul de ridicate şi care nu au putut fi suportate de comunitatea greco-catolică. 

Construcţia a început în 1992. În 2007 s-a sfinţit capela Sfântul Iosif, de 140 de locuri, aflată sub catedrală unde din acel moment se ţin slujbe religioase. Edificiul mai cuprinde aula Cardinal Iuliu Hossu, de 140 de locuri, parcare subterană şi 28 de încăperi pentru diferite utilităţi printre care Asociaţia Caritas care se ocupă cu asistenţa socială având ca ţinăt diferiţi beneficiari: copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi etc.

În 2010 se schimbă proiectul catedralei. Astfel se reduce înălţimea de la 98 la 72 m, iar numărul locurilor este redus de la 2.500 la 1.500. În acest moment construcţia lăcaşului de cult a ajuns la faza cu numărul patru, din totalul de cinci necesare pentru finalizarea proiectului. Până acum s-a cheltuit suma de 1.390.000 de euro.

Costurile catedralei:

Faza I - anul 2011  cota 6-13               metri 465.000 de euro

Faza 2 - anul 2012  cota 13-20,25        metri 475.000 de euro

Faza 3 - anul 2013  cota 20,25 - 23,30 metri 450.000 de euro

Faza 4 - anul 2014  cota 23,30 - 35,20 metri 326.000 de euro

Faza 5 - 2014-2015 cota 35,20-49,73  metri  355.00 de euro

Total sumei necesare pentru finalizarea pe exterior a catedralei se ridică la 2.071.000 de euro.

Comenteaza