Descoperirile cercetătorilor clujeni: protozoare şi căpuşe parazite din Kenya

Descoperirile cercetătorilor clujeni: protozoare şi căpuşe parazite din Kenya
Expediţiile ştiinţifice efectuate în ultimii ani de cercetătorii disciplinei de parazitologie şi boli parazitare din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au dus la descoperirea unor noi specii.

 

Astfel, în 2009 a fost descrisă o nouă specie de protozoar parazit de la o şopârlă din Kenya, rezultatele fiind publicate în revista Systematic Parasitology. Tot în Kenya, specialiştii clujeni au descoperit şi descris o specie de parazit extern la antilopele dik-dik, descoperirea fiind publicată în acest an în revista americană Journal of Parasitology.

Împreună cu o echipă de specialişti de la Budapesta, echipa de la USAMV a caracterizat o nouă specie de capuşă, parazită pe lilieci în Ungaria, descrierea acesteia fiind făcută în prestigioasa revistă ştiinţifică Parasites & Vectors, cotată pe poziţia a opta la nivel mondial în domeniul parazitologiei.

În prezent, echipa de cercetători lucrează împreună cu specialişti din Germania, Spania, SUA şi de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" pentru descrierea altor specii noi pentru ştiinţă, colectate din România, Kenya, Coasta de Fildeş şi Republica Centrafricană.

Studiile au fost realizate în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de conferenţiarul Andrei Daniel Mihalca şi finanţat din fonduri naţionale.

Comenteaza