Zilele Francofoniei sunt sărbătorite cu o proiecţie de filme şi o expoziţie de benzi desenate

Zilele Francofoniei sunt sărbătorite cu o proiecţie de filme şi o expoziţie de benzi desenate
Centrul de Studii Literare Belgiene din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) organizează până în 27 martie o serie de manifestări academice și culturale dedicate „Zilelor francofoniei”.

 

Evenimentele din acest se înscriu într-un program mai vast de manifestări care vor fi organizate pe tot parcursul anului, menite să marcheze aniversarea a 25 ani de la înfiinţarea, în 1990, a Centrului de Studii Literare Belgiene.

Programul manifestărilor începe miercuri la ora 17:00 cu proiecția filmului de scurt-metraj "YADEL", realizat de scriitorul și scenaristul belgian Kenan Görgün. Acesta va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj Cluj Shorts și va fi urmat de un masterclass în prezența artistului, la Facultatea de Teatru și Televiziune a UBB.

A doua zi, cu începere de la ora 10:00, scriitorul și jurnalistul belgian Jacques De Decker, președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, va susține la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB conferința "Journalism in the Digital Age" (Jurnalismul în era digitală).

În aceeaşi zi de la ora 14:00 va avea loc la Biblioteca Județeană „Octavian Goga"vernisajul expoziției de bandă desenată "Frumoasele imagini" ale Centrului Belgian de Bandă desenată. Expoziția a fost realizată în colaborare cu delegația Wallonie-Bruxelles la București, cu sprijinul Centrului Belgian de Benzi Desenate din Belgia.

În cadrul vernisajului vro lua cuvântul Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Judeţene Octavian Goga, Benoit Rutten, şeful delegaţiei Wallonie-Bruxelles și președinte al GADIF, Jacques de Decker şi profesorul universitar Rodica Pop.

În continuare, de la ora 18:00 este prevăzută lansarea cărții lui Thomas Owen, "Ceremonial nocturn, antologie de proză fantastică". Evenimentul va avea loc la Book Corner Librarium, în prezenţa lui Benoit Rutten, Jacques De Decker, Kenan Görgün, a Rodicăi Pop, a Alinei Pelea și a Alexandrei Stanciu. De asemenea, actriţa Elena Ivanca de la Teatrul Naţional din Cluj va face lectura unor extrase din volum.

Ziua de vineri, 27 martie, va fi dedicată în întregime colocviului intitulat "Les écrivains et les médias dans l'espace européen. Approches interdisciplinaires" (Scriitorii și media în spațiul european. Abordări interdisciplinare), organizat de Centrul de Studii Literare Belgiene de Limbă Franceză în colaborare cu Departamentul de Jurnalism al FSPAC, UBB.

Evenimentele vor avea loc sub patronajul delegaţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, al Grupului Ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor Francofone din România (GADIF) și al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia.

Comenteaza