“E o chestiune de timp până când fiul meu mă va ucide”! Mărturia unei mame agresată zilnic de fiul ei, bolnav psihic

“E o chestiune de timp până când fiul meu mă va ucide”! Mărturia unei mame agresată zilnic de fiul ei, bolnav psihic
Şi-a scos deja al patrulea certificat medico-legal, însă autorităţile spun că pentru a-l interna au nevoie de aprobarea bolnavului!

Femeia, în vârstă de 63 de ani, e o veche cunoştinţă din perioada anilor `90, când acesta muncea într-un local de centru al Clujului. O întâlnesc pentru a treia oară în ultima perioadă de timp ieri (n.r. - marţi, 28 iulie), la IML, unde a sosit din nou să-şi scoată certificat medico-legal.

Asta după ce fiul său în vârstă de 28 de ani - bolnav de retard mintal - a bătut-o pentru a nu ştiu câta oară. A lovit-o cu pumnul, la ochiul stâng, lăsându-i o urmă violacee.

„Acolo îi place să mă lovească, la acelaşi ochi, el fiind dreptaci. Şi celelalte lovituri pentru care mi-am mai scos până acum trei certificate sunt la acelaşi ochi. Desigur, m-a bătut foarte des în ultima perioadă, însă pensia nu-mi permite să vin la IML de fiecare dată când mă pocneşte", mărturiseşte, revoltată, aceasta.

Femeia se află la capătul puterilor. Până acum, la celelate agresiuni de care a avut parte, a tot evitat să vorbească, însă acum vrea să mi se destăinuie cu orice preţ. Singura ei rugăminte este ca pe parcursul relatării poveştii sale să nu-i dau numele întreg, ci s-o numesc doar Vica, altminteri, dacă citeşte băiatul ei articolul - şi se identifică în el - nu mai stă mult pe gânduri şi o omoară. Totuşi, până la urmă femeia s-a hotărât să rupă tăcerea, însă - de ruşine şi teamă - insistă să prezinte lucrurile cu perdea.

Îşi începe mărturisirea arătând că după pensionare s-a mutat într-un sat de pe raza comunei Săvădisla, împreună cu cei doi fii ai săi, iar totul a mers bine pentru o vreme. Până anul trecut când fratele mai mare, cel care avea influenţă asupra bolnavului, i-a administrat acestuia, regulat, medicamentele potrivite.

„Din păcate, băiatul meu cel mare a plecat anul trecut la muncă în străinătate, iar de atunci celălalt n-a mai luat niciun medicament, iar starea lui se înrăutăţeşte pe zice trece. Şi asta se vede pe mine. Sunt obligată să locuiesc în vecini, la o <bunicuţă> pe care o îngrijesc, iar lucrurile mi le ţin într-o ghenă de bloc. El stă acasă, merge chiar la lucru, ca muncitor necalificat - însă a nimerit într-un cerc de prieteni care profită de boala lui, determinându-l să muncească efectiv pentru ei: le cumpără mâncare şi băutură din toţi banii pe care-i câştigă", mai arată, plângând, femeia.

Ea spune că miercuri, 29 iulie, are la Tribunal prima înfăţişare la procesul pe care-l are împotriva fiului său. "Pentru că poliţia i-a făcut ordin de restricţie, pe care aţi văzut cum îl ia în seamă", completează femeia.

Vrea cu orice preţ să-l vadă internat undeva, într-o instituţie specializată, chiar şi pentru câteva luni, doar-doar starea lui de sănătate se va îmbunătăţi. În acelaşi timp, vrea să arate instanţei că tot ce întreprinde e din iubire pentru fiul său, fiindcă-i doreşte doar binele, însă - arată ea - se pare că nu are nicio şansă ca autorităţile să-l interneze undeva fără acceptul lui. Iar acesta nu-şi conştientizează boala, astfel că nu intenţionează să facă lucrul respectiv.

"Nu faptul că mă bate mă doare, ci faptul că băiatul meu arată tot mai rău din cauza agravării bolii. Eu vreu să-l salvez şi el nu vrea, iar după ce mă întorc acasă va fi o chestiune de zile până mă va omorî", încheie femeia, ieşind şontâc-şontâc din sediul IML Cluj. Ţine în mână cel de-al patrulea certificat medico-legal ce i-a fost eliberat în ultimele săptămâni. Şi care probabil va rămâne inutil, precum celelalte, în faţa autorităţilor atente la "spiritul legii".

Comenteaza